ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Članstvo u EU

Plenković: Kandidatski status BiH što prije, po mogućnosti već u prosincu

Autor: Hina

06.12.2022. 13:47
Plenković: Kandidatski status BiH što prije, po mogućnosti već u prosincu

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELLHrvatska zagovara da Europska unija kandidacijski status Bosni i Hercegovini da „što prije, po mogućnosti već sad u prosincu”, rekao je u utorak u Tirani premijer Andrej Plenković, dodavši kako se Srbija „jako slabo” usuglašava s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom.


Plenković boravi u albanskoj prijestolnici na sastanku na vrhu država Europske unije i zapadna Balkana, a u izjavi novinarima rekao je da će teme tog skupa biti jačanje suradnje dviju strana, posebno u pogledu proširenja, osnaživanja suradnje u energetskom sektoru i u borbi protiv nezakonitih migracija, o ukidanju roaminga te o budućnosti Europe u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.


Govoreći o BiH, premijer je rekao da je hrvatski stav „jasan” te da ona podržava davanje statusa kandidata BiH „što prije, po mogućnosti već sada u prosincu”.
To će ovisiti o stjecanju uvjeta za to, poput formiranja institucija, nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih u toj zemlji, kazao je Plenković.


Na tome se radi, no „nije jednostavno” jer su rokovi od održavanja izbora početkom listopada do formiranja vlasti i mogućnosti za napredak u reformama dosta kratke, rekao je.


Visoki predstavnik Christian Schmidt je svojom intervencijom u izborni zakon, „nakon što su propale sve druge mogućnosti” tamo u „potpunosti primirio situaciju”, naglasio je premijer.


Plenković je najavio da će se u nacrtu deklaracije skupa naći da se oni koji žele ići prema članstvu u EU-u moraju uskladiti s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom, što „većina regije to radi”, a Srbija to čini „jako slabo” kad je riječ o paketima sankcija Rusiji.


„Mi smo ih pozvali da se usklade što prije”, zaključio je premijer.