Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Obljetnica varaždinskog HDZ-a

Plenković: HDZ i u vremenima pred nama odvažna, odlučna i angažirana stranka

Autor: Hina

14.02.2023. 21:47
Plenković: HDZ i u vremenima pred nama odvažna, odlučna i angažirana stranka

Foto: Davor Kovačević/NLPredsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković rekao je u utorak na proslavi 33. obljetnice HDZ-a Varaždinske županije da je HDZ na sjeveru Hrvatske ostvario povijesni rezultat na prošlim parlamentarnim izborima i poručio da i u vremenima pred nama mora biti ‘odvažna, odlučna i angažirana stranka’.


Na svečanosti u Varaždinu je prvi čovjek HDZ-a naglasio da je ta stranka u Varaždinskoj županiji i na sjeveru Hrvatske u proteklih desetak godina osnažena.


„Nikada do 2020. godine po ovom izbornom sustavu ovdje u trećoj izbornoj jedinici nismo dobili više od četiri mandata, a mi smo ih tada dobili pet”, rekao je Plenković dodajući kako je riječ o povijesnom rezultatu.
„To znači da je veliki broj naših ljudi, birača, sugrađana ovdje na sjeveru Hrvatske prepoznao politiku HDZ-a. Dobro je čuo poruku o sigurnoj Hrvatskoj u uvjetima kriza bez presedana”, naglasio je.


Lani realizirani strateški ciljevi programa Vlade


Govoreći o politici Vlade, istaknuo je kako unatoč svim izazovima s kojima je Hrvatska bila suočena, nije došlo ‘do socijalnoga, društvenoga raspuknuća ili frakture u hrvatskom društvu’.


„Sve smo to izdržali snažnim intervencijama države, politikom naše vlade zajedno s našim partnerima. Subvencionirali smo cijenu struje, plina, dizela, benzina, plavoga dizela, smanjili stope PDV-a. Došli smo u poziciju da će gospodarski rast u 2022. biti veći od 6 posto”, rekao je Plenković dodajući da će Hrvatska biti četvrta zemlja po rastu BDP-a u 2022. godini na razini Europske unije te da je inflacija suzbijena na 10,8 posto na godišnjoj razini.


Podsjetio je da su lani realizirani strateški ciljevi programa Vlade RH.


„Suverenistički potez našeg vremena, spajanje državnog teritorija Pelješkim mostom, dovršetak pristupnih cesta u dijelu oko Stona bit će za nekoliko tjedana, ostvarili smo članstvo u Schengenskom prostoru”, kazao je predsjednik HDZ-a i Vlade.


Naglasio je i da je Hrvatska u samo tri desetljeća od zemlje ‘koja nije bila priznata, koja je bila žrtva velikosrpske Miloševićeve agresije, borila se da oslobodi svoje teritorije zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja’, došla među 15 zemalja koje su u NATO-u, EU i Schengenu, euro području.


To su ogromna postignuća i ostat će vječno zabilježeno da, kao i u svim ključnim procesima od onih herojskih dana predsjednika Tuđmana, hrvatskog naroda koji mu je dao plebiscitarnu potporu i branitelja, sada ostvarujemo velike, krupne strateške ciljeve koji dugoročno repozicioniraju Hrvatsku, kazao je, uz ostalo, Plenković.


Poručio je da HDZ i u vremenima koja su pred nama mora biti ‘odvažna, odlučna i angažirana stranka’.


„Budimo na visini izazova onoga što očekuje hrvatsko društvo, građane i naše gospodarstvo i prevedimo tu poruku sigurnosti u novu poruku u razdoblju koje je pred nama, s temama ovoga desetljeća, čvrsto ukorijenjeni u postignućima i rezultatima naših utemeljitelja, hrvatskih branitelja i prvog predsjednika Tuđmana”, poručio je  Plenković.


Stričak: 50 velikih investicija u županiji


Predsjednik ŽO HDZ-a Varaždinske županije, ujedno i župan Anđelko Stričak istaknuo je da se Županija priprema za novi iskorak.


„Pripremamo Plan razvoja Varaždinske županije do 2027., krećemo s 4. izmjenama i dopunama Prostornog plana i paralelno s time pripremamo pet planova Upravljanja i zaštite ekoloških mreža, sve s ciljem da se taj prostor što optimalnije koristi, ali jednako tako i da se u što izvornijem obliku ostavi za buduće generacije”, kazao je Stričak.


Poručio je i da im je cilj omogućiti svima iste startne pozicije.


„Gradimo zajedno s ravnateljima naših osnovnih i srednjih škola, profesorima i učiteljima te roditeljima, sustav jednakih šansi, gdje od vrtićke dobi do visokoškolskih ustanova pratimo razvoj naših učenika, odnosno omogućujemo im da se bave onime što vole i žele”, naglasio je dodajući da je u pripremi i 50 velikih investicija koje će biti na korist svim građanima županije te da im je, da bi u svemu tome uspjeli, ‘neophodna pomoć i podrška Vlade RH i premijera Plenkovića’.


Predsjednik varaždinske Gradske organizacije HDZ-a, saborski zastupnik Damir Habijan istaknuo je kako nitko ne može osporiti da je u ključnim političkim trenutcima hrvatske povijesti HDZ odigrao značajnu ulogu. Osvrnuo se i na predstojeće, prijevremene izbore za Gradsko vijeće Varaždina naglasivši da HDZ na te izbore gleda kao na novu priliku.


„Prije svega priliku za građane da dobiju stabilnu vlast koja neće kalkulirati prilikom donošenja teških odluka. Da dobiju vlast koja će koristeći vertikalu vlasti rješavati nagomilane probleme građana grada Varaždina”, rekao je.


Svečanosti su nazočili i ministri Radovan Fuchs i Gordan Grlić-Radman, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, pročelnik savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks, nekoliko državnih tajnika i saborskih zastupnika te članovi stranaka koalicijskih partnera HDZ-a.