Utorak, 20. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

misija EUMAM

Plenković demantira da vlada krši ustav i optužuje za kukavičluk

Autor: Hina

24.11.2022. 16:00
Plenković demantira da vlada krši ustav i optužuje za kukavičluk

Foto: Sergej Dreschler/NLPremijer Andrej Plenković demantirao je u četvrtak da vlada krši ustav nakon što je Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u misiji EUMAM, a političarima koji se ne žele jasno opredijeliti na čijoj su strani u ratu u Ukrajini predbacio je da nemaju hrabrosti.


“Ta misija nije jednotjedna ili dvotjedna vježbica u kojoj će neki strani vojnici doći primjerice u Slunj ili će naši vojnici otići u neku drugu zemlju. To je misija koja će trajati neko vrijeme”, rekao je Plenković novinarima u Omišlju, dodavši da je osnivanje misije bila zajednička odluka EU-a.


Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio razmotriti dopis u kojem je zatražena njegova suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EUMAM. Ustvrdio je da odluka nije u skladu s ustavom i da nije pojašnjeno po kojem ključu je Ukrajina saveznica, a što bi obvezalo Hrvatsku na vojnu pomoć.


“Ne radi se tu o kršenju ustava”
“Vlada je pitala predsjednika je li suglasan. On nije odgovorio na pismo, nego se očitovao nekakvim priopćenjem”, rekao je Plenković, dodavši da nam ni Kosovo ni Afganistan nisu saveznice u NATO-u, ali je hrvatska vojska sudjelovala u misijama u tim zemljama.


“Sve su to misije koje su prošle kroz Hrvatski sabor. Ono što je sada na stvari je bijeg od političke odgovornosti saborskih zastupnika i pojedinih stranaka od toga da se izjasne gdje su po temi koja je broj jedan sigurnosna tema u svijetu, broj jedan vanjskopolitička tema”, rekao je Plenković.


Premijer poriče da vlada krši ustav za što je predsjednik optužuje.


“Ne radi se tu o kršenju ustava, radi se o igri skrivača istih onih koji nemaju hrabrosti reći za što se zalažu i gdje stoje”, zaključio je Plenković.