ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Ministarstvo obrane

Piloti HRZ-a otišli na obuku za Rafale u Francusku

Autor: Portal ZL

30.01.2023. 11:09
Piloti HRZ-a otišli na obuku za Rafale u Francusku

Foto: Patrik Macek/PIXSELLPrva skupina pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) otišla je ove godine na obuku za avion Rafale u zrakoplovnu bazu Francuskoga ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu, a trajat će 15 mjeseci, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane (MORH).


Na obuku su otišli u skladu s potpisanim ugovorima o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage Republike Hrvatske.


“Vjerujem kako će piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, znanjima i vještinama koje posjeduju, za vrijeme obuke u Francuskoj uspješno savladati sve izazove i zadaće koje će ova obuka pred njih postaviti“, rekao je ministar obrane Mario Banožić.
Dodao je kako je za uspješan završetak obuke nužna i visoka motiviranost naših pilota. “Naši piloti kroz sve ove godine pokazuju vrhunsku spremnost, predanost i motiviranost za čuvanje hrvatskog neba”, istaknuo je.


Ministar obrane vjeruje da će ta obuka biti još jedna uspješna stepenica u njihovoj pilotskoj karijeri, a istaknuo je kako je vidljivo da se projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona uspješno provodi.


U Ministarstvo obrane podsjećaju kako je prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafale otišla na obuku u studenome prošle godine, a obuka se provodi u Francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja.


Postupno će se na obuku u Francusko ratno zrakoplovstvo i tvrtke proizvođača aviona, opreme i naoružanja uputiti oko 90 pripadnika različitih specijalnosti kako bi se stvorili uvjeti za operativnu uporabu aviona Rafale, ističe u priopćenju Ministarstvo obrane.