Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

MINISTAR

Piletić najavio sastanak sa sindikatima 11. siječnja

Autor: Hina

04.01.2024. 14:40
Piletić najavio sastanak sa sindikatima 11. siječnja

Foto: Davor Kovačević/NLMinistar rada Marin Piletić najavio je u četvrtak inicijalni sastanak sa sindikatima javnih i državnih službi za 11. siječnja, izrazivši uvjerenost oko postizanja konsenzusa o novim koeficijentima po kojima bi od travnja trebale biti isplaćivane plaće u javnim i državnim službama.


“Pozivam sindikate javnih i državnih službi na inicijalni sastanak u četvrtak, 11. siječnja”,  izjavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić nakon sjednice Vlade na kojoj je donesena odluka o početku pregovora o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru s reprezentativnim sindikatima javnih službi i Kolektivnom ugovoru s reprezentativnim sindikatima državne službe.


Nakon što je Zakon o plaćama stupio na snagu s početkom ove godine, na redu je izrada i usvajanje dviju uredbi – jedne za javne službe, druge za državne, koje trebaju stupiti na snagu do kraja veljače. Novi pregovori sa sindikatima otvaraju se radi reguliranja pojma i definicije plaće, ali i dodataka na plaću.
“Uredbe će biti donesene do kraja veljače, bit će u primjeni za obračun plaća za ožujak,  s isplatom u travnju. Cilj je jednaka plaća za jednak posao, neovisno o tome radi li se o državnoj ili javnoj službi”, istaknuo je Piletić.


U pregovorima sa sindikatima trebalo bi uskladiti odrednice kolektivnih ugovora s novim zakonom.


Na uredbe i nov popis koeficijenata Vlada se obvezala Nacionalnim planom oporavka i otpornosti. Ubuduće će biti standardizirana plaća za određeno radno mjesto jer su u javnim službama do sada brojni dodaci donosili veću plaću nego u državnoj službi, rekao je ministar.


Komentirajući nezadovoljstvo pojedinih sindikata s prvim nacrtom predloženih koeficijenata, Piletić je izrazio uvjerenje  da će najveći dio sindikata biti načelno suglasan, a bit će dovoljno vremena za donošenje uredbi u konsenzusu sa socijalnim partnerima.


Rekao je da su sindikati upoznati s vrednovanjem radnih mjesta i konsolidiranim koeficijentima u koje su ukalkulirani svi dodaci, kao i s nacrtima budućih prijedloga koeficijenta.


Vlada je, istaknuo je, odlučila sindikate uključiti u izradu nacrta uredbi, kako se ne bi otvarao prostor za nezadovoljstvo.


Upitan za pritužbu Udruge hrvatskih sudaca Europskoj komisiji zbog visine sudačkih plaća, Piletić je istaknuo da su od prosinca 2019. do rujna 2023. plaće sucima rasle od 19 do 35 posto.


“Sasvim sigurno će tu politiku Vlada nastaviti. S novim koeficijentima i učincima porezne reforme Vlada neće stati, nego će kroz socijalni dijalog i pregovore za povećanje osnovice inzistirati da se nastavi kontinuitet povećanja svih plaća, pa tako i sudačkih”, poručio je.