Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MINISTAR

Piletić: Ako se štrajk zaustavi, povući ćemo odluku o neplaćanju štrajka

Autor: Hina

25.07.2023. 17:51
Piletić: Ako se štrajk zaustavi, povući ćemo odluku o neplaćanju štrajka

Foto: Davor Kovačević/NLIako ponuda Vlade o 12-postotnom povećanju plaća službenika u pravosudnim tijelima nije bila tema sjednice GSV-a, ministar rada Marin Piletić pojasnio je u utorak kako su uz to spremni i povući odluku o neplaćanju dana u štrajku ako se štrajk zaustavi i omogući neometan rad pravosuđa. “Mi smo sada po prvi put izašli s konkretnom ponudom i rekli – zaustavite štrajk, ide dodatak od 12 posto i Vlada je spremna povući svoju odluku o neplaćanju štrajka. To je dvostruka korist za sve one koji su danas u štrajku – uz povlačenje plaće mogu računati da im plaća u ovim danima nakon odluke Vlade neće biti umanjena”, rekao je u izjavi za medije Piletić. Ministar je naveo kako su na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) od ministra pravosuđa Ivana Malenice čuli što se sve kani napraviti u vezi stupanja na snagu zakona o plaćama u državnim i javnim službama, a jedan od ciljeva je da se najniži koeficijent uredbom poveća za 40 posto, a samim time proporcionalno i ostali koeficijenti.


Cilj je i da plaća u siječnju, s isplatom u veljači, bude sukladna s novim zakonom, uredbama i koeficijentima.  Zato su se danas na GSV-u usuglasili da zakon bude izglasan u Hrvatskom saboru već u listopadu, a da se paralelno s drugim čitanjem rade uredbe kako bi se njihov rok pomaknuo s ožujka, pojasnio je ministar. Ministar je odbacio navode nekih sindikata da je novi sustav plaća unaprijed srušen zbog čega bi i oni mogli tražiti ono što se nudi Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) te poručio kako donošenjem novog zakona žele izjednačiti ista ili slična radna mjesta po pitanju plaća. “Sindikati javnih službi su kroz niz godina kolektivnog pregovaranja uspjeli omogućiti različitu vrstu dodataka za različite vrste služba i godinama u kontinuitetu, uz koeficijent i osnovicu, primaju i uvećanu plaću na ime osiguranih dodataka kroz kolektivno pregovaranje. Državne službe ili konkretnije, ovi koji rade u pravosuđu, dosad nisu imali dodatak i za sam taj iznos dodatka imali su manju plaću za istu razinu posla”, objasnio je Piletić.


Samim time, dodao je kako je ponuda koju su poslali svim djelatnicima u pravosuđu, a riječ je o dodatku od 12 posto na osnovnu plaću, približavanje onom standardu koji već ista vrsta posla ima za tu stručnu spremu s obzirom na to da dodaci u državnoj službi dosad nisu postojali, za razliku od javne službe. Piletić je naveo i da je jedan od zaključaka sastanka da se GSV, kao nacionalni forum uključi u rad Europskog gospodarskog i socijalnog odbora kroz nekoliko radnih skupina. Predsjednik GSV-a Ivan Mišetić (Hrvatska udruga poslodavaca) izvijestio je da je sjednica protekla u intenzivnoj razmjeni informacija o statusu gospodarstva, a fokus je bio na zakonu o plaćama. “Moja je osobna impresija da većina ljudi oko stola podržava smjer, ali traže da se tijekom drugog čitanja paralelno i donese niz podzakonskih akata koji su integralni dio zakona o plaćama”, rekao je.  Naveo i kako su dobili obećanje Vlade, nakon što je prije osam godina ukinut rad Vladinog Ureda za socijalno partnerstvo, da bi se to moglo revitalizirati, a kako bi se i rad GSV-a podigao na višu razinu, posebno kada je u pitanju stručna potpora radu GSV-a.


Foto: Davor Kovačević/NL