Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

predsjednik hrvatskih suverenista

Pavliček: Zabrana ulaska u Srbiju je čista politička odluka

Autor: Hina

06.02.2023. 14:01
Pavliček: Zabrana ulaska u Srbiju je čista politička odluka

Foto: Patrik Macek/PIXSELLPredsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček, kojemu je u subotu zabranjen ulazak u Republiku Srbiju gdje je trebao sudjelovati na kulturnoj manifestaciji Šokačkoj večeri, ocijenio je u ponedjeljak kako je riječ o čistoj političkoj odluci srbijanskih vlasti.


“Zašto su donijeli takvu odluku, to treba njih pitati. Meni su dali papir na kojem piše kako mi nije dozvoljen ulazak u Srbiju zbog ‘bezbednosti Republike Srbije i njezinih građana'”, rekao je Pavliček na konferenciji za novinare.


Ustvrdio je kako je jedan od najaktivnijih zastupnika u Hrvatskom saboru, koji je u niz navrata tražio da se s Srbijom razriješe pitanja ratne odštete, nestalih osoba, kao i odštete logorašima srpskih koncentracijskih logora.
“O tome ću govoriti dok god se ta pitanja ne razriješe, ali to ne može biti razlogom da se saborskom zastupnikom s diplomatskom putovnicom zabrani ulazak u susjednu državu”, naveo je Pavliček.


Podsjetio je da su se ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije u zadnjih mjesec dana dva puta sreli i družili te poručio da se međudržavni problemi ne rješavaju na takvim druženjima već ozbiljnim političkim razgovorima.


Zatražio je brzu reakciju Ministarstva vanjskih poslova, a nakon primjedbe novinara da je ministarstvo već reagiralo, Pavliček je izrazio zadovoljstvo.


Na granici je, kaže, čekao tri sata da bi se na kraju morao vratiti u Vukovar. Za pripadnike srbijanske granične službe rekao je kako su bili vrlo korektni.


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izarazio je srbijanskom kolegi Ivici Dačiću nezadovoljstvo jer je Pavličeku u subotu zabranjen ulazak u Srbiju, a MVEP je u ponedjeljak zbog toga prenio prosvjed srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu.


Saborski zastupnik i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Marijan Pavliček pozvan je da u subotu prisustvuje 6. Šokačkoj večeri koju je u Vajskoj (Vojvodina) organiziralo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Antun Sorgg.