Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

VATIKAN

Papa žali zbog sve više napada na Židove u svijetu

Autor: Hina

03.02.2024. 19:25
Papa žali zbog sve više napada na Židove u svijetu

Foto: ReutersPapa Franjo izrazio je u subotu žaljenje zbog sve češćih napada na Židove u svijetu i jačanja antisemitizma i antijudaizma od 7. listopada i početka rata između Izraela i Hamasa.


“Mi katolici, zajedno s vama, jako smo zabrinuti zbog strašnog porasta broja napada na Židove u cijelom svijetu”, napisao je Papa u pismu “braći i sestrama Židovima u Izraelu”, koje je objavio Vatikan.


Rat između Izraela i Hamasa “izazvao je u svjetskom javnom mnijenju podjele koje se ponekad pretvaraju u oblik antisemitizma i antijudaizma”,  napisao je Papa.
Katolička Crkva “odbija svaki oblik antijudaizma i antisemitizma i nedvosmisleno osuđuje svaku manifestaciju mržnje protiv Židova i judaizma što je grijeh protiv Boga”, naglasio je papa Franjo.


Papa nije međutim zaboravio palestinski narod.


“Moje srce je s vama, sa Svetom Zemljom, sa svim narodima koji ondje žive, izraelskim i palestinskim, i molim da želja za mirom bude najsnažnija među vama”, dodao je.


Izrazivši žaljenje “zbog tragedije koja se događa zadnjih mjeseci”, papa Franjo pozvao je da se “posebno moli za povratak talaca” koje drži Hamas.


Prije manje od mjesec dana Papa je osudio “sve oblike terorizma i ekstremizma” i zatražio da se “sve taoce u Gazi odmah pusti na slobodu”.


Istaknuo je i da je “snažan vojni odgovor” Izraela “prouzročio humanitarnu krizu iznimne ozbiljnosti i nezamislive patnje”.