Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Posjet budističkoj zemlji

Papa u Mongoliji pruža potporu katoličkoj manjini u osjetljivoj regiji

Autor: Hina

01.09.2023. 07:59
Papa u Mongoliji pruža potporu katoličkoj manjini u osjetljivoj regiji

Foto: ReutersPapa Franjo stigao je u petak u Mongoliju, u prvi papinski posjet toj golemoj dominantno budističkoj azijskoj zemlji sa samo 1450 katolika, za koju se Vatikan nada da može djelovati kao posrednik u poboljšanju teških odnosa s Kinom. Papin zrakoplov sletio je u Ulan Bator malo prije 10 sati po lokalnom vremenu, a papu je dočekao postroj mongolske počasne straže u tradicionalnoj plavoj, crvenoj i žutoj odjeći. Njegov posjet ovoj većinski budističkoj zemlji gesta je podrške maloj zajednici katolika koja broji oko 1400 vjernika na više od tri milijuna stanovnika. Ovo je i drugo papino putovanje u tu regiju u godinu dana, nakon onog u rujnu 2022. u Kazahstan, što se također smatralo strateškim posjetom u geopolitičkom kontekstu.


– Ovo je jasno nastojanje Svete Stolice da se brine za središnju Aziju, a ne da je prepusti Rusiji ili Kini, analizirao je za AFP Michel Chambon, stručnjak za katolike u Aziji.


Ovo papino putovanje, 43. u desetljeću u kojemu je na čelu Katoličke crkve, ključno je i za odnose Vatikana s Pekingom i Moskvom, gdje papa Franjo još nije pozvan.
Nakon dana odmora, Papin raspored u Mongoliji uključivat će ceremoniju dobrodošlice, sastanke s predsjednikom Ukhnaom Khurelsukhom i premijerom Luvsannamsraijem Oyun-Erdeneom, kao i prvo obraćanje vlastima, diplomatima i članovima civilnog društva.


Sastat će se s katoličkom zajednicom – koja ima samo 25 svećenika i 33 časne sestre, uključujući samo dvije Mongolke – u subotu u katedrali svetih Petra i Pavla, čija kružna lađa podsjeća na tradicionalni šator mongolskih nomada.


Papa isusovac obratit će se u nedjelju na međureligijskom susretu, kojemu bi trebao prisustvovati rektor Ruske pravoslavne crkve Ulan Batora s izaslanstvom, a potom će predvoditi misu u nedavno izgrađenoj hokejaškoj dvorani.


Očekuje se da će misi prisustvovati hodočasnici iz susjednih zemalja, priopćio je Vatikan, navodeći hodočasnike iz Rusije, Kine, Južne Koreje, Tajlanda, Vijetnama, Kazahstana, Kirgistana i Azerbajdžana.


Mongoliju se smara potencijalno korisnom za odnose između Vatikana i Pekinga, s kojim je Sveta Stolica prošle godine obnovila sporazum o pitanju imenovanja biskupa.