Nedjelja, 11. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Oslikana Glagoljaška kravata

25.09.2010. 22:00
Oslikana Glagoljaška kravata


Usprkos lošem vremenu umjetnička manifestacija „Glagoljaška kravata” održana je, kako su ju organizatori i najavili, tijekom subotnjeg prijepodneva ispred Jedriličarskog kluba Uskok. Manifestaciju, kojoj se na kraju priključilo čak 32 umjetnika iz niza europskih i svjetskih zemalja, je organizirala umjetnička udruga „Jadertina” u sklopu svojih međunarodnih likovnih kolonija. Umjetnici iz Austrije, Bugarske, Njemačke, Rumunjske, Rusije, SAD, Slovenije, Ukrajine i Hrvatske uspjeli su svojim umjetničkim interpretacijama glagoljice oslikati 40-ak metara dugačko i metar i pol široko platno – Glagoljašku kravatu!
Čiatava je manifestacija organizirana kako bi se obilježio Europski dan jezika, obrazovanja i pismenosti, 26. rujna. „Glagoljaška kravata” nasljedila je lanjsku umjetničku svečanost „Jadertine” nazavanu „Glagoljaška renesansa”. Lani su, naime, umjetnici koji sudjeluju u međunardonim likovnim kolonijama u organizaciji Likovne udruge „Jadertina” u Zadru na Tgru pet bunara zajednički slikali teme glagoljice. Izložba tako nastalih radova polučila je velik uspjeh, gostovala u Zagrebu i Bugarskoj, a pozvana je i u Moskvu.
– Kao što vidite okupilo se nas 32, a broj je veći od najavljenog zahvaljujući pomoći nekih zadarskih kolega umjetnika, i uspješno završilo našu „Glagoljsku kravatu”. Vrijeme nije bilo baš naklonjeno, ali mi smo radeći od oko deset sati prijepodne do 13 sati uspjeli platno oslikati motivima glagoljice. No, nismo se ograničili samo na hrvatsku glagoljicu. već smo umjetnicima dopustili da slobodno interpretiraju i ukrajinsku i bugarsku glagoljicu. Upravo iz te tri zemlje i dolazi najveći broj sudionika likovnih kolonija „Jadertine”.Mislim kako su umjetnici podvigu pristupili s vidnim oduševljenjem. Valja istaknuti kako nas je tijekom rada došao podržati i kulturni ataše bugarskog veleposlanstava u Hrvatskoj Plamen Daskalov, kazao nam je Konstantin Kostov, voditelj Umjetničke organizacije „Jadertina” i organizator ove umjetničke akcije.
U 16 je sati platno „Glagoljašku kravatu” blagoslovio župnik iz Vira Don Stjepan Vinko. U Viru je, naime, smješten najveći broj sudionika ovogodišnje međunardone likovne kolonije. Inače, namjera je tih kolonija, kako ističu organizatori, animirati kulturni život i umjetnički duh brojnih mjesta zadarske županije i izvan regularne turističke sezone. Najzad je u 17 sati u prostorijama Jedriličarskog kluba „Uskok” postavljena izložba radova svih umjetnika koji su oslikavali „Glagoljašku kravatu”. Ona bi, pak, trebala zajedno s prošlogodišnjom izložbom na temu glagoljice gostovati u bugarskom gradu Veliko Trnovo. Pokrovitelji ovog neobičnog kulturnog događaja su bili Jedriličarski klub „Uskok”, Grad Zadar i Zadarska županija.