Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

pripreme za svrgavanje

Oporbeni plan za borbu protiv HDZ-a

Autor: Hina

31.08.2023. 11:12
Oporbeni plan za borbu protiv HDZ-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELLOporbene stranke, od ljevice do desnice, iako poprilično razjedinjene, počele su pripreme za svrgavanje HDZ-a s vlasti. SDP, kao najjača oporbena stranka, na izbore će najvjerojatnije samostalno, iako imaju ponude za koje su ostali otvoreni za razgovore, piše Jutarnji list. U razgovoru s glavnim ljudima u SDP-u dnevnik doznaje da bi s njima htjeli šefica Glasa Anka Mrak-Taritaš, čelnica Radničke fronte Katarina Peović i predsjednik HSS-a Krešo Beljak. No, konkretni razgovori još nisu počeli jer se čeka da na snagu stupi novi Zakon o izbornim jedinicama, odnosno početkom listopada.


– Do kraja rujna ćemo vjerojatno donijeti odluku na Predsjedništvu idemo li samostalno ili u točkastim koalicijama, a onda možemo i razgovarati s mogućim partnerima. Nismo rekli ni da, ni ne – kaže sugovornik iz vrha SDP-a.


Kada je, pak, riječ o Možemo!, ta je priča za njega završena, iako još uvijek postoji mogućnost da u eventualno dvije izborne jedinice idu zajedno, o čemu će se također odluke donositi tijekom idućeg mjeseca. Teme koje će im sada biti u fokusu, kao uvod u superizbornu 2024., održiv su mirovinski sustav, tako da do 2027. prosječna mirovina bude na 50 posto prosječne plaće, gurat će i temu o najmu stanova, govoriti o porezu na ekstraprofit banaka i trgovaca, suzbijanju inflacije, a plinsku aferu, kažu, ne zaboravljaju.
Odbacuju suradnju s HSLS-om i HNS-om, sadašnjim HDZ-ovim partnerima, Ivica Puljak im je “u svom filmu”, a nakon što je Most odlučio koalirati sa Suverenistima, sada definitivno odbacuju bilo kakvu mogućnost za postizbornu suradnju.


U Mostu, pak, kažu da je ionako propala ideja antihadezeovske postizborne koalicije u kojoj bi oporbene stranke formirale tehničku Vladu koja bi smijenila glavnu državnu odvjetnicu, glavnog ravnatelja HRT-a, donijela novi izborni zakon i onda bi po tom zakonu išli na ponovljene, “ideološke” izbore.


U toj stranci, koja je odlučila koalirati sa Suverenistima, kažu kako im građani honoriraju borbu protiv korupcije i razotkrivanje plinske afere u HEP-u te da će se nastaviti boriti protiv korupcije.


Možemo! će na izbore samostalno uz suradnju u pojedinim izbornim jedinicama s pojedincima i aktivističkim opcijama kao što je Srđ je Grad, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.