Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE

Oporba ocijenila kako prmijer ne poštuje Hrvatski sabor

Autor: Hina

18.10.2022. 13:05
Oporba ocijenila kako prmijer ne poštuje Hrvatski sabor

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici oporbenih klubova zastupnika u utorka su u slobodnim govorima ocijenili da je premijer Andrej Plenković svojim nedolaskom na saborsko Antikorupcijsko vijeće pokazao nepoštovanje prema zastupničkom domu.


O „aferi svih afera” u INA-i treba raspravljati na plenarnoj sjednici, a ne na saborskim odborima, ustvrdila je u slobodnom govoru Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) optuživši izvršnu vlast za nepoštivanje zakonodavne vlasti.
„Ako Plenković nema razloga išta skrivati neka dođe na Antikorupcijsko vijeće i kaže što misli”, poručila je zastupnica i najavila da njezin klub neće sudjelovati u saborskoj raspravi o izvješću o radu Vlade.


Benčić: Jednosatno pokazivanje mišića Plenkovića


Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) ocijenila je kako će se izvješće o radu Vlade svesti na „jednosatno pokazivanje mišića Plenkovića” u formatu u kojem nijedan zastupnik ne može postaviti pitanje ili dati repliku.


„Sat vremena će govoriti a ono što je bitno ostati će sakriveno, a od opozicije se očekuje da slušamo hvalospjeve premijera pognute glave dok premijer ne pokazuje minimum poštovanja prema zastupničkom domu kojem odgovara” kazala je Benčić te i ona u ime kluba najavila bojkot Plenkovićeva izvješća  jer ne želi na radnim saborskim tijelima odgovarati na pitanja o INA-i.
Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrati) ocijenio je pak kako je glavni neprijatelj ove države korupcija. Imamo loše stanje u pravosuđu, problem blokiranih, pad stanovništva, a premijer tvrdi da nas napadaju vanjski neprijatelji, ustvrdio je.


„Čini mi se da se kroz sve proteže unutarnji neprijatelj, a njegovo ime je HDZ”, rekao je Hajduković i ‘čestitao HDZ-ovicima na manjku srama i traženju alibija u vanjskim neprijateljima’.


Damir Habijan (Klub HDZ-a) ponovio je da su saslušanja na Antikorupcijskom vijeću nezakonita, „male i tužne predstave”, te da su se izjave oporbe svele na to da se HDZ boji. “Predsjednik Vijeća Nikola Grmoja može svaki dan održavati saslušanja, no to mu ne daje legitimitet”, istaknuo je Habijan.