Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za dva tjedna

Oko 40 državnika i 90 ministara dolazi Muenchensku sigurnosnu konferenciju

Autor: Hina

04.02.2023. 11:18
Oko 40 državnika i 90 ministara dolazi Muenchensku sigurnosnu konferenciju

Foto: ReutersDva tjedna prije globalne Muenchenske sigurnosne konferencije svoje sudjelovanje već je potvrdilo oko 40 predsjednika država i vlada, 90 ministara i nekoliko čelnika međunarodnih organizacija.


Među njima su francuski predsjednik Emmanuel Macron, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, izvijestilo je vodstvo konferencije.


Još se ne zna hoće li, kao i prošle godine, sudjelovati njemački kancelar Olaf Scholz i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris.
Najvažniji svjetski skup stručnjaka za sigurnosnu politiku održat će se od 17. do 19. veljače u hotelu Bayerischer Hof.


To je prva sigurnosna konferencija od početka ruskog rata protiv Ukrajine. Očekuje se da će u Muencen doći ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i ministar obrane Oleksij Reznikov.  Ruski dužnosnici nisu pozvani.


“Nema znakova popuštanja ruske vlade. Bilo bi sramotno ponuditi tim ratnim zločincima u Kremlju pozornicu za njihovu propagandu na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji”, rekao je predsjedatelj konferencije Christoph Heusgen za dpa.


No, očekuje se dolazak istaknutih ruskih oporbenih političara u München, uključujući bivšeg oligarha Mihajla Hodorkovskog, bivšega svjetskoga šahovskog prvaka Garija Kasparova, novinara i dobitnika Nobelove nagrade za mir Dmitrija Muratova kao i Julije Navalnaje, supruge zatvorenog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog.


Ove godine također nema dužnosnika s iranske strane. “Također ne želimo ponuditi forum režimu koji tako temeljno krši osnovna ljudska prava. Ali, naravno, također želimo dati prostora članovima iranske oporbe”, rekao je Heusgen.