Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NINA OBULJEN KORŽINEK

Oglasila se ministrica kulture: Ako je netko zloupotrijebio kriznu situaciju, odgovarat će

Autor: Hina

16.02.2024. 13:37
Oglasila se ministrica kulture: Ako je netko zloupotrijebio kriznu situaciju, odgovarat će

Foto: Milivoj Mijošek/Glas IstreMinistrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek rekla je u petak vezano uz pretragu Ureda europskog javnog tužitelja u Ministarstvu kulture, da joj je u interesu da se sve utvrdi te da će, ako je netko zloupotrijebio nešto za svoju koristi i odgovarati.


Ministrica je na konferenciji za novinare koju je održala nakon što je EPPO priopćio da su pretraživali Ministarstvo kulture u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u subvencijske prijevare i korupciju na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ponovila da se radi o slučaju angažiranja tog fakulteta za 3D snimanje kulturne baštine oštećene u potresu.


“Saboru sam predala detaljno izvješće o tome kako je tekao proces, kako smo prikupljali podatke i kako smo ih koristili. Te snimke su utvrđivale štetu i dio tih snimki korišten je za projektiranje obnove objekata. U interesu mi je da svi ti izvidi potvrde da je u Ministarstvu sve provedeno sukladno zakonu. Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će”, rekla je Obuljen Koržinek
Naglasila je da je sve plaćeno iz nacionalnih sredstava, nikada nisu povučena sredstva iz EU te se to ne nalazi ni u jednom revizijskom izvještaju niti u periodičnom koje je Ministarstvo slalo.


“Putem Zahtjeva za nadoknadu sredstava (ZNS) realizirali smo više od 500 milijuna eura i u tom novcu za ovu namjenu ne nalazi se nijedan euro”, dodala je.


Ustvrdila je da po onome što je vidjela iz priopćenja očito da europski istražitelji istražuju na Geodetskom fakultetu moguće subvencijske prijevare.


“Što se tiče Ministarstva kulture i medija, u ovom slučaju ne radi se o europskim, nego o nacionalnim sredstvima, međutim kao ministrici, u interesu mi je, bez obzira radi li se o europskim i nacionalnim sredstvima, da se istraži na koji način se postupa”, istaknula je.


Obuljen Koržinek napomenula je da se tu ne radi o istrazi već izvidima koji su tajni, a sve ono što treba reći – “reći će oni koji imaju informacije”.


“Mi dostavljamo sve dokumente koje traže, kao Ministarstvo smo reagirali vrlo brzo nakon potresa i preuzeli odgovornost. Zahvaljujući upravo ovakvim snimanjima mi smo bili u stanju dobiti informaciju da su određeni dijelovi zgrada nestabilni, ukloniti ih, ispriječiti štetu za zdravlje i živote ljudi”, dodala je.


Napomenula je da se cijeli izvještaj o tome kako se sve odvijalo nalazi na stranicama Ministarstva, a na pitanje jesu li iznosi ipak prenapuhani, ponovila je da tvrdnje da je riječ o preplaćenim iznosima jednostavno nisu točne.


Na upit kako je onda moguće da se provodi istraga, ako je sve u redu, Obuljen Koržinek kazala je da se slučaj odnosi na istrage pokrenute na Geodetskom fakultetu, a jedan dio sredstava došao je iz Ministarstva kulture i medija.


Jutarnji list neslužbeno doznaje da su istražitelji došli u pretrese ureda službenika tog ministarstva za koje postoje osnovi sumnje da su sudjelovali u nezakonitostima. Navodno su se, dodaju, pod lupom istražitelja našli neki dosta visokorangirani ljudi iz Ministarstva kulture, a osim njihovih ureda u ministarstvu istražitelji su krenuli i u pretrese njihovih domova.


Na pitanje je li na meti istražitelja jedan od njezinih najbližih suradnika Davor Trupković, glavni konzervator Ministarstva kulture i medija, Obuljen Koržinek nije željela odgovoriti opet se pozivajući na tajnost izvoda. Na pitanje radi li on i dalje u ministarstvu rekla je da “i dalje svi rade u ministarstvu”.