Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vrijedan projekt

Održana Završna konferencija Projekta rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen

06.10.2023. 16:41
Održana Završna konferencija Projekta rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen


U hotelu Olea u Novalji održana je Završna konferencija Projekta rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen. Projekat, čiji je korisnik Lučka uprava Novalja, vrijedan je 73.422.876,23 kn te sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u iznosu od 62.409.444,79 kn, dok je iznos nacionalnog sufinanciranja: 11.013.431,44 kn.


Završna konferencija održana je pred 50-ak uzvanika, i započela pozdravnim govorima gostiju: Izaslanika ministra mora, prometa i infrastrukture te ravnatelja Uprave za sigurnost plovidbe Siniše Orlića, župana Ličko-senjske županije Ernesta Petrya te gradonačelnika Grada Novalje, Ivana Daba koji su istakli značaj projekta u odnosu na unapređenje kvalitete života kako stanovnika Novalje, tako i cijele Ličko-senjske županije te se posebno osvrnuli na kontinuitet suradnje s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te podršku Vlade RH a koji su rezultirali brojnim investicijskim projektima u ovom dijelu Hrvatske.


Povijesni značaj


Gradonačelnik Ivan Dabo istaknuo je povijesni značaj Trajektnog pristaništa Žigljen koje je pušteno u promet 1990. godine, s kojeg je uspostavljen kvalitetan koridor u vrijeme Domovinskog rata te istaknuo Žigljen kao polaznu točku odlaska hrvatskih branitelja s otoka Paga na ličko ratište, izražavajući nadu da se te okolnosti više nikada neće ponoviti. Danas Trajektno pristanište Žigljen predstavlja ulazna vrata na otok Pag i grad Novalju što ukazuje na značaj i važnost ovoga projekta koji je uspješno okončan u ugovorenim rokovima. Zahvalio je sadašnjem ravnatelju Tomislavu Kustiću i prijašnjem ravnatelju Igoru Vidasu na uspješnom vođenju i okončanju ovoga projekta te Ličko-senjskoj županiji na čelu s županom Ernestom Petryem i resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na čelu s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem na podršci ovom projektu, kao u svim ostalim sudionicima koji su dali svoj doprinos njegovoj realizaciji.         

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry naglasio je da su projekti poput rekonstrukcije i dogradnje Trajektnog pristaništa Žigljen rezultat sinergije Županije; Grada Novalje, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Lučke uprave Novalja te da će Ličko-senjska županija kao osnivač Lučke uprave Novalja i dalje biti potpora i podrška u realizaciji ovakvih projekata u budućnosti. 


Izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra mora, prometa i infrastrukture te ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe Siniša Orlić zahvalio je svim sudionicima projekta te naglasio da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija dosada financiralo izgradnju i rekonstrukciju lučke infrastrukture u ukupnoj vrijednosti od preko sto milijuna eura te istaknuo Projekt rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen kao jedan od 19 uspješno provedenih projekata, naglasivši da Ministarstvo priprema natječaje na novo financijsko razdoblje. 


Moderna trajektna luka


U nastavku Završne konferencije ravnatelj Lučke uprave Novalja opisao je tehničke aspekte projekta i tijek izvođenja radova, zahvalivši pri tome izvođaču radova GRADITELJ SVRATIŠTA d.o.o., Projektantu RIJEKAPROJEKT d.o.o. Voditelju Projekta KLING d.o.o. te nadzornom inženjeru HOUSE d.o.o.


Zahvalu je uputio i svim djelatnicima Lučke uprave Novalja i sadašnjim i dosadašnjim sastavima Upravnog vijeća, a posebno hvala upućeno je gradonačelniku Grada Novalje Ivanu Dabi koji je poticao i dao inicijativu za osnivanje Lučke uprave Novalja, županu Ernestu Petry koji u ime osnivača daje svestranu potporu radu Lučke uprave te ministru Olegu Butkoviću bez čijeg Ministarstva i njegove potpore realizacija velikih projekata ne bi bila moguća.  


 


Stručni skup: „Izazovi županijskih lučkih uprava u provedbi projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija“


U sklopu Završne konferencije Projekta rekonstrukcije I dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen održan je stručni skup po nazivom „Izazovi županijskih lučkih uprava u provedbi projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija“ na kojem je govorio Loris Rak ispred Zajednice županijskih lučkih uprava, a sudjelovali su ravnatelji županijskih lučkih uprava.


Na stručnom skupu prezentirani su izazovi s kojim se ove pravne osobe s javnim ovlastima susreću u provedbi projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.


Zaključeno je da su se početni izazovi s kojima su se lučke uprave susrele u provedbi prvih projekata danas uvelike prevladani, no da njihova provedba i dalje zahtjeva veliki angažman koji bitno utječe na svakodnevno poslovanje te potrebu daljnjeg usavršavanja i stjecanja novih znanja kod njihovih djelatnika.  


Organizacija Stručnog skupa je sufinancirana u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.