Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ne znaju kako dalje

Od 3.500 mjenjačnica u Hrvatskoj, preživjet će svaka deseta

Autor: Hina

03.01.2023. 11:52
Od 3.500 mjenjačnica u Hrvatskoj, preživjet će svaka deseta

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELLNeizvjesnost, zatvaranje poslovnica, čekanje i prelazak na kriptovalute umjesto eura dio je planova i razmišljanja domaćih vlasnika mjenjačnica, piše u utorak Jutarnji list.


U ponedjeljak ujutro, na pravi dan kada su mjenjačnice otvorile vrata, unatoč tome što više ne smiju pretvarati kune u eure, a što čini 85 posto njihova poslovanja, doznajemo da je većina domaćih mjenjačnica ostala gotovo potpuno bez posla i da su njihove poslovnice sad uglavnom prazne.


Anita Filipović, zaposlenica Mjenjačnice Božo, otvorene prije 25 godina na Vukovarskoj, kaže da su jutros zatvorili svoju drugu poslovnici u Ilici 65.
– Nemamo nikakvu ideju što će biti dalje. Kolege iz Slovenije kažu da je kod njih, nakon uvođenja eura, ostalo tek pet posto svih mjenjačnica, uglavnom u centru grada – govori.


Većina vlasnika mjenjačnica s kojima smo razgovarali kaže da bi u Hrvatskoj moglo i dalje poslovati između pet i deset posto poslovnica.


Prema podacima HNB-a, u Hrvatskoj je 1147 ovlaštenih mjenjača, kojima je središnja banka izdala odobrenje za obavljanje mjenjačkih poslova, a zajedno imaju oko 3500 poslovnica i zapošljavaju više od 10.000 ljudi. Među njima oko 900 mjenjača aktivno pruža uslugu mijenjanja strane gotovine, a u prosjeku 86 posto poslovanja odnosi se na promet s eurom, oko 6 posto s američkim dolarom i oko 5 posto sa švicarskim frankom.


Promjena iz kune u euro čini oko 80 posto prometa i Mjenjačnice Božo. Ostalih 20 posto prometa jest promjena dolara, franka i funte, a onda krune i zlote.


– To vjerojatno neće biti dovoljno za normalno poslovanje, ali neke mjenjačnice, koliko čujem, već razmišljaju o tome da prebace poslovanje na kriptovalute – govori. Vlasnik jednog većeg domaćeg lanca mjenjačnica, s 11 poslovnica, koji je zamolio za anonimnost, procjenjuje da će ostati možda deset posto mjenjačnica u Hrvatskoj, dakle njih više od tisuću zatvorit će svoja vrata, a to bi moglo značiti i da će tisuće šalterskih zaposlenika dobiti otkaz.


– Prometi su svima jako pali, mi smo obično u ovo vrijeme imali oko stotinu transakcija do podneva, a danas, eto, samo tri – objašnjava. Kaže da su dvije svoje poslovnice jutros već zatvorili. Nada se da će preživjeti njihove poslovnice u Dalmaciji i u zračnim lukama, piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.