Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Obrovački srednjoškolci poklonili se vukovarskim žrtvama

09.12.2010. 23:00
Obrovački srednjoškolci poklonili se vukovarskim žrtvama


Najveći problem bio je izabrati dva učenika koji će posjetiti Vukovar. Naime, svi bi htjeli u posjet gradu heroju, rekao je prof. Dobrić, predloživši da se Vukovar posjeti u sklopu učeničkih ekskurzija i terenske nastave, kako bi svi obrovački učenici imali mogućnost upoznati Vukovar, simbol obrane Hrvatske u Domovinskom ratu


Srednja škola Obrovac i ove je godine sudjelovala u velikoj humanitarnoj akciji “Vukovaru za dar” koju organizira Koordinacija za ljudska prava Zadarske županije.
Učenici i profesori SŠ Obrovac skupili su nekoliko paketa pomoći – hrane, higijenskih potrepština i školskog pribora.
Osim toga, ove je godine izaslanstvo Škole sudjelovalo u humanitarnom konvoju za Vukovar. Među četrdesetak volontera koji su krenuli iz Zadra bio je i prof. Marko Dobrić i učenici Mate Brkić i Antonio Josić iz SŠ Obrovac.
Konvoj je vodila predsjednica Koordinacije za ljudska prava Davorka Krnčević.
Vijenci za vukovarske branitelje
Po dolasku u Vukovar najprije je organiziran obilazak bolnice uz stručnog vodiča te je i prikazan film o ratnim strahotama u Vukovaru. Podrum bolnice danas je pretvoren u muzej. Nakon posjeta bolnice posjećeni su Franjevački samostan te crkva Sv. Filipa i Jakova.
Drugog dana boravka u Vukovaru zadarski je konvoj posjetio Ilok, najistočniji hrvatski grad, poznat po starim vinskim podrumima. Riječ je o jedinim podrumima u Hrvatskoj koji su ucrtani u europsku Vinsku kartu.
Sudionici konvoja posjetili su i Spomen dom Ovčara, a zatim i memorijalno groblje hrvatskih branitelja u Vukovaru. Delegacija Srednje škole Obrovac zapalila je svijeću za sve poginule u Vukovaru.
– Ovo nije prvi put da su naši učenici posjetili Spomen dom i memorijalno groblje. Vijenac za vukovarske branitelje položili smo već u dva navrata, a također i na središnjem križu u Hrvatskoj Kostajnici. Želja nam je na taj način učenike još više senzibilizirati za blisku povijest Domovinskog rata, naglasio je ravnatelj Srednje škole Obrovac Darko Tokić.
Izaslanstvo humanitarnog konvoja primili su i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i njegova zamjenica Danijela Stanković, koji su se u svoje ime i uime građana Vukovara zahvalili na ovoj hvalevrijednoj akciji.
Primanje kod gradonačelnika
Samo primanje kod gradonačelnika popratili su i brojni mediji. Sestra Melhiora Biošić i prof. Marko Dobrić medijima su predstavili ovu akciju uz zaključke da će se akcija održavati sve dok to bude potrebno. Gradonačelnik Sabo istaknuo je da je osobito dirnut time što u akciji sudjeluju djeca od vrtićkog sve do srednjoškolskog uzrasta.
Prof. Marko Dobrić tom je prigodom poručio da je SŠ Obrovac zainteresirana za suradnju s vukovarskim srednjim školama i to kroz izvannastavne aktivnosti vezane uz ekologiju, zaštitu ljudskih prava i slično.
Kako je poznato, ove je godine zabilježen rekordni odaziv akciji. Čak nije uspjelo ukrcati svu prikupljenu pomoć te će se ostatak paketa Vukovarcima dostaviti naknadno.
Marko Dobrić ističe da u Srednjoj školi Obrovac akciju uopće nije bilo teško provesti budući da su na sam spomen Vukovara svi učenici odmah bili spremni pomoći.
– Najveći problem bio je izabrati dva učenika koji će posjetiti Vukovar. Naime, svi htjeli u posjet gradu heroju, rekao je Dobrić predloživši da se Vukovar posjeti u sklopu učeničkih ekskurzija i terenske nastave, kako bi svi obrovački učenici imali mogućnost upoznati Vukovar, simbol obrane Hrvatske u Domovinskom ratu.
Gradonačelnik Sabo obećao je da će posredovati u ostvarivanju suradnje obrovačke srednje škole i vukovarskih škola.
Zadarsko izaslanstvo na kraju je posjetilo i vukovarski Caritas gdje im je voditelj Caritasa ne krijući oduševljenje prikupljenom pomoći od srca zahvalio.