Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

Velika afera

Novo otkriće: BitLucky uopće nije registriran za trgovanje kriptovalutama

Autor: Tihana Tomičić

23.05.2023. 08:39
Novo otkriće: BitLucky uopće nije registriran za trgovanje kriptovalutama

Foto: ReutersNakon afere BitLucky, u kojoj su brojni Riječani i drugi oštećeni u poslu trgovanja kriptovalutama, a novac im je nestao, dok su čelnici istoimene tvrtke, prema potvrdi policije, u bijegu od pravosuđa, sve su jučer komentirali čelni ljudi Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke. Guverner Boris Vujčić upozorava kako je to tržište još uvijek neregulirano.


– HNB je otpočetka upozoravao na to. Znamo da onaj tko se tom tržištu izlaže, treba biti vrlo oprezan. Vrlo jasno smo rekli, ako idete na to tržište budite spremni s iznosom s kojim idete da ga možda i izgubite, izjavio je Vujčić.


Šokantna poruka


Ministar financija Marko Primorac ističe pak kako će država vidjeti kako sanirati štetu.
Kako je poznato, afera je buknula u petak navečer kad je ulagačima u tvrtku BitLucky stigao mail u kojem je, praktički, stajalo da njihovog novca više nema, pri čemu su pojedini investitori u manipuliranje bitcoinom, odnosno kriptovalutama uložili i po nekoliko stotina tisuća eura. I našem listu obratili su se neki od oštećenih građana, a policija potvrđuje kako su počinitelji, čija su imena poznata jer su oni s mail adrese svoje tvrtke poslali obavijest o »krizi s novcem«, zasad izvan njihovog dohvata.


U početku se spominjao iznos od najmanje 70 milijuna eura kod oko 700 oštećenih klijenata, a jučer se javnosti obratila i specijalizirana tvrtka koja prati stanje na tom tržištu, koja tvrdi kako nije riječ o toliko velikom iznosu, već o oko 15 milijuna dolara.


– Upravo smo zaprimili stvaran iznos novca koji nedostaje u »Bitlucky aferi«, i riječ je o 15 milijuna dolara. Naime, ukupan iznos investicija bio je mnogo niži, dok cijena kriptovaluta varira iz minute u minutu te prava vrijednost iznosa ne može biti prikazana u kripto valuti već u iznosu koji je investiran, a taj iznos je 15 milijuna dolara, priopćili su iz uredništva Kriptovijesti.


Česte prevare


Oglasila se i regulatorna agencija HANFA, koja pak tvrdi kako tvrtka BitLucky nije uopće registrirana za ulaganje u kriptoimovinu. A to pak maksimalno umanjuje šansu klijenata da vrate svoj novac, jer će prvo trebati dokazivati pravnu validnost ugovora koje su potpisivali.


– Društvo BitLucky registrirano je u sudskom registru za niz djelatnosti, no niti jedna od njih nije djelatnost razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta niti skrbnička usluga novčanika. Stoga Društvo BitLucky nije na popisu Hanfe, a s obzirom na to da niti u sudskom registru kao predmet poslovanja nisu navedene djelatnosti povezane s virtualnom imovinom, nije u djelokrugu Hanfinog nadzora. Budući da su ovakve ili slične prevare povezane uz ulaganja u kriptoimovinu česte diljem svijeta, još jednom podsjećamo hrvatske građane da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao niti putem različitih internetskih stranica, koje obećavaju visoke prinose. Također, neka ne ulažu svoj novac u financijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost financijskih posrednika, ističu u HANFA-i.


Europska uredba u lipnju


Iz HANFA-e podsjećaju da je, kako bi spriječilo porast prevara na europskoj razini, Europsko vijeće nedavno izglasalo Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA), čiji je cilj zaštititi osobe koje ulažu u kriptovalute, ali i sačuvati financijsku stabilnost, i ona predstavlja usklađeni i regulatorni okvir za imovinu u kriptovalutama. No, početak primjene Uredbe na nacionalnim razinama očekuje se tek krajem 2024. ili početkom 2025. godine, ovisno o trenutku objave u službenom listu EU-a, što se očekuje u lipnju ove godine.