Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

EMSC

Nova dva vrlo jaka potresa na granici Turske i Sirije

Autor: Portal ZL

20.02.2023. 18:45
Nova dva vrlo jaka potresa na granici Turske i Sirije

Foto: ReutersPotres magnitude 6.4 na dubini od dva kilometra pogodio je u ponedjeljak područje uz granicu između Turske i Sirije, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar. Nakon njega uslijedio je još jedan potres magnitude 5,8 po Richteru.


Mnogi Turci ubrzo su na stranicama EMSC-a pisali svoja svjedočanstva: ” Bilo je strašno, u našem gradu neće ostati puno zgrada”, poručio je jedan stanovnik Hataya. Internetom su brzo počele kolati videosnimke koje su slučajno zabilježile drugi potres.

Potres s epicentrom u Defneu, okrugu na petnaestak minuta vožnje od Antakyje, dogodio se u 20.04 sati (18.04 sati po srednjoeuropskom vremenu) i snažno su ga osjetile ekipe AFP-a u Antakyji i u Adani, dvjestotinjak kilometara sjevernije.


Po riječima novinara AFP-a na mjestu događaja, potres je izavao paniku među stanovnicima koji su već teško stradali u prvom potresu i podigao je velike oblake prašine u razrušenom gradu.


Novinar je čuo kako se ruše zidovi oštećenih zgrada i kako neki ozlijeđeni ljudi zovu u pomoć.


Podatci koje je objavio AFAD pokazuju da je više od 6000 podrhtavanja tla zabilježeno nakon potresa magnitude 7,8 koji je poharao jug Turske i Sirije u kojoj je poginulo više od 6000 ljudi.


U razornom potresu jakosti 7.8 koji je 6. veljače zatresao isto područje poginulo je 41.000 ljudi u Turskoj i oko 6000 u Siriji, a bez krova nad glavom ostalo je više od milijun ljudi.