Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

TURSKA I SIRIJA

Više od 6000 naknadnih udara nakon razornog potresa 6. veljače

Autor: Hina

19.02.2023. 14:30
Više od 6000 naknadnih udara nakon razornog potresa 6. veljače

Foto: ReutersRazorni potres magnitude 7,8 koji je 6. veljače pogodio granično područje između Turske i Sirije pratilo je više od 6000 naknadnih udara, priopćila je turska Uprava za katastrofe i upravljanje izvanrednim situacijama (AFAD).


Od potresa 6. veljače AFAD je zabilježio podrhtavanja tla “svake tri do četiri minute”, a oko 40 njih je bilo magnitude 5, rekao je Orhan Tatar, šef AFAD-a u Ankari.


Po njegovim riječima, za očekivati je da će se podrhtavanja tla i udari nastaviti i još više naškoditi “traumatiziranom lokalnom stanovništvu”. Pozvao je ljude u pogođenim područjima da se klone oštećenih zgrada, dodavši da vlasti procjenjuju štete na strateškoj infrastrukturi, uključujući brane i tunele.
Prema posljednjim podacima, u potresu je poginulo više od 46.000 ljudi, oko 105.000 zgrada je uništeno i oštećeno, deseci tisuća u ljudi u jugoistočnoj Turskoj su sada beskućnici.


Prvi potres magnitude 7,8 nastao je kao rezultat rasjeda s pomakom po pružanju na maloj dubini, na jugozapadu Istočno-anatolijskog rasjeda, dok se drugi potres magnitude 7,5 dogodio 95 km sjeverno od lokacije prvog potresa, objavio je Geofizički zavod zagrebačkog PMF-a.


Neotektonikom područja istočnog Sredozemlja dominira interakcija triju glavnih tektonskih ploča: Afričke, Arapske i Anatolijske ploče. Afrička i Arapska ploča pomiču se kontinuirano prema sjeveru u odnosu na Euroazijsku ploču, a rezultat takvog pomicanja je istiskivanje anatolijskog bloka prema zapadu.


Najjači potres koji se dogodio u Turskoj 6. veljače imao je mehanizam vrlo sličan petrinjskom potresu, rasjedna krila gibala su se jedno uz drugo. Potres u Turskoj uzrokovao 25 puta veću amplitudu pomaka na površini te se u njemu oslobodilo 125 puta više energije nego u petrinjskom potresu.