Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

povjerenstvo za sukob interesa

Oporba: Jozić Ileković mora dokazati da nije izabrana radi rada po diktatu vlasti

Autor: Hina

17.02.2023. 17:23
Oporba: Jozić Ileković mora dokazati da nije izabrana radi rada po diktatu vlasti

Foto: Patrik Macek/PixsellNovoj predsjednici Povjerenstva za sukob interesa Aleksandri Jozić Ileković zastupnici iz redova lijeve oporbe poručili su u petak kako će morati dokazati da nije izabrana da bi radila po diktatu vladajućih koji su po njima pokazali da se kvalitetan rad ne cijeni.


“Nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić Ileković dosad je bila članica tog tijela i imala je niz izdvojenih mišljenja i pred njom je veliki posao kako bi dokazala da taj izbor nije tu da bi radila po diktatu vladajućih nego ono što je njen posao koji proizlazi iz zakona”, poručio je Peđa Grbin (SDP) nakon objave rezultata tajnog glasanja za predsjednicu i članove Povjerenstva.


Jozić Ileković dobila je glasove 78 zastupnika, a kako su dva HSLS-ovca koji su u vladajućoj većini glasali za dosadašnju predsjednicu Natašu Novaković jasno je da je nova čelnica tog tijela dobila i tri oporbena glasa, no, kako je glasanje bilo tajno, nije poznato o kome je riječ.
“Novom Povjerenstvu želim uspjeh u radu, a još više od toga želim im da pokažu kičmu i neovisnost te funkcioniraju onako kako nalaže zakon, a to je da se brinu za javni, a ne privatni interes”, istaknuo je Grbin.


Smatra da će “nakon cijele te čudne i ružne procedure na njima biti jako velik posao da sa svojih obraza speru ljagu koju im je HDZ bacio”.


“Samo zato što se protiv nekih njihovih članova vode postupci odustati od dosadašnjeg Povjerenstva pokazatelj je koliko su HDZ-u neovisnost institucija i borba protiv korupcije nebitni i koliko im cijela ova situacija u kojoj žele i mogu raditi što hoće odgovara”, rekao je čelnik SDP-a.


Grbin je novinarima odgovorio da ne zna čija je tri oporbena glasa dobila Jozić Ileković i tko su oni koji su HDZ-u pružili ruku. Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) naglasio je da su u glasanju bili jedinstveni. “Nitko iz Kluba nije iznio drugačije mišljenje i dali smo povjerenje onima koji su se pokazali i dokazali u tom poslu, glasali smo za Natašu Novaković”, rekao je.


Izborom Jozić Ileković vladajući po njegovim riječima šalju poruku da se dobar i kvalitetan rad ne cijeni, ali to, dodao je nije ništa novo od vladajućih.


Za HSLS koji je dio vladajuće koalicije, a glasao je za Natašu Novaković, rekao je da mu je drago što među vladajućima ima ljudi koji razmišljaju svojom glavom, ali volio bi da su slična razmišljanja imali i oko šefice DORH-a.


Vrijeme je da se u mnogim stvarima pokaže da se cijeni rad, poštenje, dosljednost, a glavna državna odvjetnica dosljedna je samo u ulozi fikserice HDZ-a, kazao je Hajduković.