Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

POUZDAN I MODERAN

Ukrajina je očajnički željela tenkove Leopard 2, kad ovo pročitate bit će vam jasno i zašto

Autor: Portal Novi list

25.01.2023. 13:58
Ukrajina je očajnički željela tenkove Leopard 2, kad ovo pročitate bit će vam jasno i zašto

Foto: ReutersMeđunarodni pritisak urodio je plodom, njemački kancelar Olaf Scholz prelomio je i danas objavio da će Njemačka Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2. Učinio je to nekoliko dana nakon sastanka u Ramsteinu, gdje se okupila široka međunarodna koalicija koja podržava Ukrajinu.


Cilj je ovih isporuka, objavila je Njemačka, brzo formiranje dviju tenkovskih bojni koje bi djelovale u sklopu ukrajinskih oružanih snaga.


Europska koalicija je “oslobodila” Leoparde


“Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a istodobno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.
Dodao je kancelar Olaf Scholz priopćio ovu odluku na redovnoj sjednici vlade u srijedu i kako je ona donesena nakon “intenzivnih dogovora s njemačkim partnerima u Europi i na međunarodnom planu”.


“Ova odluka slijedi našu liniju podrške Ukrajini i mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj suradnji”, rekao je Scholz prema priopćenju.


Ukrajina je dugo tražila njemačke tenkovima Leopard 2 jer vjeruje da bi tim oružjem preokrenula rat u svoju korist. No što Leopard 2 čini toliko poželjnim oružjem?


Do sada se Ukrajina uglavnom oslanjala na tenkove T-72 iz sovjetskog doba. Neke od njih zarobili su i od ruskih trupa. No za preokret na ratištu joj je potrebno modernije oružje, piše Deutsche Welle.


Vlada u Kijevu zato već dulje vrijeme zahtijeva međunarodne isporuke borbenih tenkova, a od Njemačke posebno borbene tenkove tipa “Leopard 2”.


Zašto su Ukrajini potrebni zapadni tenkovi?


Model je tehnički superiorniji od ruskih tenkova.


Ukrajincima su tenkovi “Leopard 2″ potrebni za probijanje neprijateljskih linija u, već neko vrijeme, prilično statičnom rovovskom ratu.


„Tenkovi su nam potrebni kako bismo spasili našu energetsku infrastrukturu, kako bismo spasili Ukrajince od zločina”, naglasio je nedavno ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba tijekom posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock istočnoj Ukrajini.


Kuleba je tada povećao i pritisak na Nijemce da što prije odobre isporuku traženih tenkova.


“Što dulje traje ova odluka, to će više ljudi umrijeti zbog nedostatnog naoružanja ukrajinske vojske”, rekao je ukrajinski političar.


Ukrajina je od samog početka u potpunosti ovisna o zapadnom naoružanju i streljivu. Njemačka je već isporučila pokretne haubice i oklopna vozila Gepard i Marder, a sad su se razriješile i sve njemačke dvojbe ne samo oko isporuke i izdavanja dozvola drugim zemljama za isporuku Leoparda 2, već to čine i sami.


Pouzdani i moderni tenk


No zbog čega je upravo Leopard 2 toliko poželjan? Ovaj, oko 60 tona težak i 10 metara dug tenk se smatra jednim od najboljih i najmodernijih borbenih tenkova na svijetu: trenutna verzija glavnog borbenog tenka je “Leopard” 2 A7″ isporučuje se od 2014.


Njemačka tvrtka Krauss-Maffei Wegmann isporučila je više od 3.500 tenkova Leopard 2 od početka proizvodnje 1978. Njegovo glavno naoružanje je top s tzv. glatkom cijevi od 120 mm. Njegova najveća borbena udaljenost je 5.000 metara i u stanju je otvarati vatru kako u mirovanju tako i u pokretu.


Prema Bundeswehru, prednosti “Leoparda” leže u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i pokretljivosti. Dosiže brzine do 70 km/h a pokreće ga relativno ekonomični motor koji koristi dizel.


I upravo je sposobnost otvaranja vatre u kretanju pa čak i u kretanju unazad, ono što Leopard, ali i druge moderne tenkove, poput američkog Abramsa ili francuskog Leclerca čini superiornim.


„Ovi tenkovi mogu otvarati vatru i dok se kreću punom brzinom. To ruski tenkovi, poput recimo T90, ne mogu”, kaže Ralf Raths, specijaliziran za vojnu povijest i direktor njemačkog muzeja tenkova.


Osim toga, kako kaže ovaj povjesničar, Leopard je pouzdan i lagan za održavanje. Osim Njemačke, trenutno ga koristi još najmanje 14 nacija u raznim prilagođenim varijantama, piše Deutsche Welle.