Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pomoć Ukrajini

Njemačka vlada još uvijek nije odlučila hoće li Leopardi put Ukrajine ili ne

Autor: Hina

23.01.2023. 15:54
Njemačka vlada još uvijek nije odlučila hoće li Leopardi put Ukrajine ili ne

Foto: ReutersNjemačka vlada objavila je u ponedjeljak da će svako razmatranje izvoznih zahtjeva za njezine tenkove Leopard slijediti “dobro utvrđene procedure”, nakon što je Poljska objavila namjeru da pošalje svoje tenkove njemačke proizvodnje u Ukrajinu.


Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je tijekom vikenda da se vlada neće protiviti isporuci njemačkih borbenih tenkova iz drugih zemalja u Ukrajinu, ali glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit u ponedjeljak nije potvrdio da je to službeno stajalište vlade.


“Moglo bi se to reći ovako: ako bi se takav zahtjev uputio u Njemačkoj, što trenutno nije slučaj, onda postoje dobro uhodane procedure za odgovor na takav zahtjev. I mi ih se svi pridržavamo”, rekao je glasnogovornik vlade.
Njemačka ima izvoznu dozvolu za tenkove Leopard, tako da je za isporuku tenkova proizvedenih u Njemačkoj u druge zemlje potrebno odobrenje Berlina.


Komentirajući žestoku raspravu o tenkovima, Hebestreit je rekao: “Vodimo strastvene rasprave i te strasti povremeno dovode do pretjerivanja na svim stranama”. To je razumljivo, dodao je, istaknuvši da to znači da “ne treba svaku riječ shvatiti doslovno”.


Njemačka šefica diplomacije, iz redova Zelenih, koji su zajedno sa socijaldemokratima u Scholzovoj vladi, rekla je u nedjelju da Njemačka “neće biti protiv” odluči li Poljska poslati Ukrajini tenkove Leopard koje Ukrajina uporno traži, ako Varšava zatraži odobrenje za to.


Kancelar Olaf Scholz nije se dosad htio očitovati o tim neizravnim isporukama, kao ni o izravnoj isporuci Leoparda iz njemačkih skladišta. Ovo nije prvi put da ministri Zelenih u vladi, napose Baerbock, pokazuju veću spremnost za vojnu pomoć Ukrajini nego kancelar, pnavela je agencija AFP.


Poljski premijer Mateusz Morawiecki kazao je u ponedjeljak da njemačko odobrenje za tenkove Leopard 2 nije primarno važno pa bi ih čak i bez te dozvole Poljska mogla isporučiti Ukrajini u sklopu koalicije zemalja.


Dodao je da će tražiti tu dozvolu no da će, i ako Poljska ne dobije dopuštenje, ipak isporučiti Ukrajini njemačke tenkove s kojima raspolaže Poljska.