Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

IZAZOVI

Njemačka industrija očekuje stagnaciju gospodarstva u 2023.

Autor: Hina

19.06.2023. 19:41
Njemačka industrija očekuje stagnaciju gospodarstva u 2023.

Foto: PixabayNjemačko gospodarstvo ove će godine stagnirati zbog visoke inflacije i podignutih troškova zaduživanja koji će opteretiti osobnu potrošnju i građevinski sektor, predviđaju u njemačkom udruženju industrije (BDI).


“U recesiji smo. U 2023. godini BDI očekuje da će se bruto domaći proizvod (BDP) više-manje zadržati na prošlogodišnjoj razini”, rekao je u ponedjeljak predsjednik BDI-ja Siegfried Russwurm.


Zamjetan oporavak trebao bi uslijediti tek iduće godine, dodao je.
Kompanije više ulažu u opremu i u patente, a oslonac gospodarstvu bit će i vanjska trgovina, drže u BDI-ju, procijenivši da će izvoz robe i usluga ove godine porasti dva posto. Uvoz bi pak u realnom izrazu trebao stagnirati zbog pada cijena energije i sirovina.


“Ahilova peta” gospodarstva bit će osobna potrošnja budući da potrošače pritišću visoka inflacija i pad realnih plaća, ističu, izdvojivši i građevinarstvo, zbog podignutih kamatnih stopa i visokih materijalnih troškova.


“Njemačka je suočena s mnoštvom velikih izazova. Političari moraju sustavno pristupiti pitanju strukturnih reformi”, poručio je Russwurm, pozivajući na bolje porezne okvire za ulaganja, brže procedure planiranja i ishođenja odobrenja.


“Mnogi poduzetnici gube strpljenje i muči ih nesigurnost”, naglasio je.


Čelnik BDI-ja osvrnuo se i na poslovanje u Kini nakon poruka iz vlade da bi njemačke kompanije trebale smanjiti ovisnost o azijskom divu i krenuti u potragu za novim tržištima u Aziji.


Vlada pod vodstvom kancelara Olafa Scholza radi na strateškom dokumentu o Kini koji će biti objavljen do kraja godine.


Ministar gospodarstva Robert Habeck nagovijestio je u ožujku da bi mogli ograničiti izvoz u Kinu kako bi zaštitili prednost Njemačke u tehnologiji.


„Udaljavanje od Kine bilo bi nerealno i štetno”, poručuju iz udruženja.