Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

DAN SJEĆANJA

Niz Dunav pušteno nekoliko stotina lampiona

Autor: Hina

18.11.2023. 18:38
Niz Dunav pušteno nekoliko stotina lampiona

Foto: Ivan JAMIČIĆU spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991., u subotu navečer je od perivoja Dvorca Eltz do Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku niz Dunav pušteno nekoliko stotina upaljenih crvenih i bijelih lampiona.
Crveni lampioni u spomen su na nestale, a bijeli za poginule branitelje i civile.


Riječ je projektu „Svjetlosna rijeka sjećanja” Željka Kovačića koji nastao na povijesnom predanju iz Japana prema kojem svjetlost lampiona koji putuju niz rijeku osvjetljava put dušama umrlih.


U agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine ubijeno je i poginulo 2717 hrvatskih branitelja i civila dok se za sudbinom 374 osobe još uvijek traga.
U spomen na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu danas je Vukovarom prošla kolona sjećanja u kojoj je, prema procjeni gradskih vlasti, bilo 150.000 ljudi među kojima se nalazio i predsjednik Republike Zoran Milanović te predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrije Plenković, član Predsejdništva BiH Denis Bećirević, ministri u Vladi, saborski zastupnici, predstavnici političkih stranaka i brojni drugi. U dvorištu vukovarske bolnice održan je komemorativni program “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” dok su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položila vijence i upalila svijeće.


Misu zadušnicu na groblju je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua.


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je i počast ubijenima na Ovčari.