Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vlasti su potvrdile

Nema preživjelih u najsmrtonosnijoj nepalskoj zrakoplovnoj nesreći u 30 godina

Autor: Hina

18.01.2023. 08:37
Nema preživjelih u najsmrtonosnijoj nepalskoj zrakoplovnoj nesreći u 30 godina

Foto: ReutersNepalske vlasti rekle su u srijedu da nema preživjelih u najsmrtonosnijoj zrakoplovnoj nesreći u zemlji u 30 godina, no ekipe i dalje traže ostatke posljednjeg nestalog putnika.


Spasilačke ekipe koristile su bespilotne letjelice i spustile se niz duboki kanjon u utorak kako bi pretražile pougljenjene ostatke zrakoplova ATR 72 Yeti Airlinesa, u kojemu su bile 72 osobe kada se u nedjelju ujutro srušio blizu turističkog grada Pokhare.


“Nije moguće da je itko preživio. Do sada smo našli 71 tijelo. Potraga za posljednjim će se nastaviti”, rekao je u srijedu Tek Bahadur K.C., najviši dužnosnik okruga u Pokhari.
Identifikacija tijela je teška zbog stanja ostataka, rekao je Ajay K.C, policijski dužnosnik na mjestu spašavanja.


“Dok bolnički testovi ne pokažu da su tu ostaci 72 ljudi, nastavit ćemo tražiti posljednju osobu”, rekao je Ajay K.C.


Timovi za potragu pronašli su 68 tijela na dan nesreće, a još dva su izvučena u ponedjeljak prije nego što je potraga prekinuta. Još jedno tijelo izvučeno je u utorak kasno popodne, rekli su dužnosnici.


Timovi su radi potrage za tijelima skrenuli tok obližnje rijeke, rekao je Gurudutt Ghimire, još jedan dužnosnik koji je dio potrage.


“Ondje nije ostalo ništa. Ali potraga će se nastaviti”, rekao je Ghimire.


Spasilačke ekipe su u ponedjeljak uspjele pronaći obje crne kutije putničkog zrakoplova.


Podaci kutije koja bilježi podatke o letu te druge koja snima razgovore iz pilotske kabine s kontrolom leta vjerojatno će pomoći istražiteljima da utvrde što je uzrokovalo pad.


Budući da Nepal nema mogućnost očitavanja crnih kutija, uređaji će biti poslani gdje god proizvođač preporuči.


ATR 72 je regionalni linijski putnički zrakoplov koji se izrađuje u Francuskoj. Pogone ga dva turbo-propelerna motora učvršćena ispod krila.


Motore za zrakoplov proizvodi kanadska kompanija Pratt & Whitney. Francuski i kanadski istražitelji su objavili da žele sudjelovati u istrazi o uzroku nesreće.


U zrakoplovu koji je letio od Katmandua do Pokhare bilo je 57 nepalskih državljana, petero Indijaca, četiri Rusa, dva državljana Južne Koreje te po jedna osoba iz Argentine, Irske, Australije i Francuske.