Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

uzrok pada nepoznat

Broj poginulih u zrakoplovnoj nesreći u Nepalu narastao na 68

Autor: Hina

15.01.2023. 13:37
Broj poginulih u zrakoplovnoj nesreći u Nepalu narastao na 68

Foto: ReutersNajmanje 68 osoba poginulo je u nedjelju u najgoroj zrakoplovnoj nesreći u posljednja tri desetljeća u Nepalu, objavila je nepalska agencija za civilno zrakoplovstvo, nakon što je ranije objavila da taj broj iznosi 40.


Stotine spasilaca pretraživali su brdovito mjesto nesreće u blizini grada Pokhare, gdje se srušio zrakoplov kompanije Yeti Airlines koji je letio iz glavnog grada Katmandua.


Televizija te himalajske države prikazala je pripadnike spasilačkih ekipa oko olupine. Dio tla na mjestu nesreće bio je spaljen, a mogao se vidjeti i plamen.
“Poslali smo 31 tijelo u bolnicu, a 33 tijela još izvlačim iz ponora”, rekao je policijski dužnosnik Ajay K.C., dodavši da spasioci imaju poteškoća s dopiranjem do mjesta u klancu između dva brda u blizini zračne luke turističkog grada.


Riječ je o najsmrtonosnijoj nesreći u Nepalu od 1992., prema bazi podataka grupacije Aviation Safety Network, kada se zrakoplov Airbus A300 kompanije Pakistan International Airlines srušio u brda blizu glavnog grada Katmandua, pri čemu je poginulo svih 167 ljudi u zrakoplovu.


Zrakoplov je kontaktirao zračnu luku iz klanca Seti u 6 sati i 5 minuta, a “potom se srušio”, objavila je agencija za zrakoplovstvo u priopćenju.


“Pola zrakoplova je na obronku. Druga polovica je pala u klanac rijeke Seti”, rekao je za Reuters mještanin Arun Tamu koji je do mjesta nesreće došao nekoliko minuta nakon što se avion srušio.


U zrakoplovu ATR 72 kompanije Yeti Airlines na letu iz Katmandua bile su 72 osobe, uključujući dvoje djece i četiri članova posade, rekao je glasnogovornik aviokompanije Sudarshan Bartaula.


Petero indijskih državljana, četvero ruskih, dvoje iz Južne Koreje te po jedan irski, australski, francuski i argentinski državljanin bili su u zrakoplovu, rekao je dužnosnik nepalske zračne luke.


Zrakoplov je bio star 15 godina i opremljen starim transponderom s nepouzdanim podacima, napisala je na Twitteru internetska stranica za praćenje letova FlightRadar24.


“Preuzimamo podatke visoke rezolucije i provjeravamo kvalitetu podataka”, napisao je FlightRadar24


ATR 72 je široko korišten zrakoplov koji zajedno proizvode francuska tvrtka Airbus i talijanska kompanija Leonardo. Yeti Airlines posjeduje ukupno 6 zrakoplova ATR72-500, prema njihovoj internetskoj stranici.


Zrakoplovne nesreće nisu rijetke u Nepalu, u kojem se nalazi osam od 14 najviših planina u svijetu, uključujući Everest, gdje se vrijeme može naglo promijeniti i stvoriti opasne uvjete. Nepalski premijer Pushpa Kamal Dahal je sazvao izvanredni sastanak vlade nakon nesreće, stoji u vladinom priopćenju.


Yeti Airlines na svojoj internetskoj stranici sebe opisuje kao vodeću domaću aviokompaniju. Posjeduje i tvrtku Tara Air, zajedno s kojom nudi “najširu mrežu” u Nepalu, prema Yeti Airlinesu.