Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Muke po konverziji

Neki lanci preslobodno shvatili preračunavanje kuna u eure, kod Filipovića traje sastanak

Autor: ZL

03.01.2023. 10:06
Neki lanci preslobodno shvatili preračunavanje kuna u eure, kod Filipovića traje sastanak

Foto: Vedran Karuza / Robert Anić PIXSELLU Ministarstvu gospodarstva jutros je počeo sastanak predstavnika trgovačkih lanaca i Davora Filipovića s ciljem da se građani zaštite od neopravdanog podizanja cijena u trenutku uvođenja eura.


Iz Filipovićevog ministarstva još su sinoć neslužbeno poručili da su “neki lanci preslobodno shvatili preračunavanje kuna u eure” i da “država to neće tolerirati”.


Izjavu prije sastanka dao je Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u, koji je novinarima kazao da u trgovinama nije došlo do povećanja cijena zbog neopravdanog zaokruživanja prilikom prelaska na euro. Cijene su, tvrdi, rasle zbog drugih razloga.
“Trgovci nisu podigli cijene, zaokruživali su prema pravilima zaokruživanja, kako je to Vlada u svojim smjernicama i rekla. Do nikakvog povećanja cijena u trgovinama nije došlo. Dapače, mislim da su čak gotovo svi trgovci odbili prihvatiti nove cjenike dobavljača već negdje od početka 11. mjeseca pa do kraja 1. mjeseca. Dobavljači su tu našu inicijativu prihvatili kako ne bi došlo do povećanja cijena”, rekao je Evačić, piše N1 televizija.


Dodaje da nije vidio da su u trgovinama podignute cijene, ali je čitao po portalima da je kava zaokružena na dva eura i da su svoje usluge poskupjeli frizeri.


Cijene jesu rasle u zadnjih godinu dana, ali Evačić tvrdi da je do toga prvo došlo zbog pandemijske krize, a potom zbog posljedica rata u Ukrajini.


“Trgovci su jednostavno proizvođačke cijene koje su stizale od dobavljača morali prevoditi. Ne ulazimo u to jesu li kalkulacije dobavljača i distributera opravdane ili ne, ali lako je provjerljivo jesu li trgovci povećali marže. Jesu li dobavljači i proizvođači glavni uzrok povećanja cijena? Da, apsolutno, ali ponavljam, ne ulazimo jesu li njihove kalkulacije opravdane ili ne”, dodao je.


Predstavnik HGK-a izjavio je, pak, da mu je žao ako je došlo do pojedinačnog kršenja dogovora, što sada baca ljagu na cijeli proces.


“Mislim da ne trebamo zaboraviti inflatorni pritisak od 13 posto, odnosno o preko 19 ili 20 posto kada su u pitanju hrana i piće”.