Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zaokruživanje cijena

Uvođenje eura dodatni udar na standard

Autor: Vanja Mirčeta

02.01.2023. 19:29
Uvođenje eura dodatni udar na standard

Foto: Vedran KaruzaUvođenje eura kao službene valute u RH donijelo je sa sobom popriličan kaos. Naime, prvog radnog dana u novoj godini veliki dio bankomata još je bio izvan funkcije, redovi ispred banaka poveći, a ne zna se tko ima manje strpljenja za novonastalu situaciju, odnosno prijelazni rok, poduzetnici ili korisnici njihovih roba i usluga. Preračunavanje iz kuna u eure donijelo je sa sobom i očekivano zaokruživanje cijena i to najčešće na štetu građana. Tako je cijena kave, odnosno velikog makijata, u pojedinim kafićima poskupjela od 50-ak lipa pa na nekim mjestima i više od dvije kune. Kao što se i najavljivalo, za neke bi tradicionalno dalmatinsko ispijanje kave moglo postati luksuz, pogotovo kada u narednim danima vidimo cijene svega ostalog. U ovim trenucima kada je inflacija dosta visoka i prostor za špekulacije, dakle povećanje marži i korekcija cijena prema gore, znatno je veći, a svemu ne ide u prilog ni trenutna zbunjenost građana pri preračunavanju valute te mnogobrojnim kovanicama eura koje dobivaju kao ostatak pri plaćanju usluga i proizvoda.


Čini se kako se predviđanja kako će uvođenjem eura, kupovna moć naših sugrađana opasti, obistinjuju. No, tek smo krenuli s prilagodbom, a gramzljivost pojedinaca te šansa kako iskoristiti ovaj povijesni trenutak u svoju korist, počela se primjećivati na svakom koraku, no najviše u ugostiteljstvu i trgovini.


Ovaj prijelazni period najlakše će prebroditi mali obrtnici poput frizerskih i kozmetičkih salona i sl. uslužnih zanimanja s obzirom da ih je veliki broj s prvim danima nove godine uzeo godišnje odmore u trajanju tjedan ili dva, sasvim dovoljno da se naši sugrađani odviknu od kune i prigrle euru kao službenoj valuti. Na takav način smanjit će si “gnjavažu” oko baratanja s dvije valute.
– Na godišnjem odmoru sam do 9. siječnja, dok se malo naši sugrađani ne prilagode na korištenje eura u svakodnevnom životu. Meni, kao malom obrtniku zaista je problem imati eure i kune na jednom mjestu te poslovati istovremeno s dvije valute. Što se tiče cijena, neću ništa zaokruživati, samo ćemo cijenu u kunama preračunati u eure. Dakle, sve ostaje kao i ranije, kazala je Matea Devčić, vlasnica pedikerskog salona “Noktić”.


U novoj godini cijene svega, kao i u svim državama EU-a koje su uvele euro, očekivano idu gore, no rast cijena, barem za sada, ne prati i porast plaća. Svakako će doći do velikih socijalnih razlika, a jaz između bogatih i siromašnih bi mogao postati još dublji.