Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

TRADICIJA

Nastavljeno ljetno pašarenje stoke u NP Sjeverni Velebit

Autor: Marin Smolčić

17.06.2023. 11:30
Nastavljeno ljetno pašarenje stoke u NP Sjeverni Velebit

Foto: Marin SmolčićU svojoj monumentalnoj knjizi o velebitskim naseljima pod naslovom „Naselja i stanovi na Velebitu“ prekaljena planinarka i zaljubljenica u Velebit prof. Ana Lemić iz Gospića navodi kako je zbog promijene načina života diljem Velebita nestalo 550 sela. Bila su to planinska sela (ljetni stanovi) u koja su se ljeti preseljavali ljudi i stoka u potrazi za nižim temperaturama zraka i boljom ispašom stada.


Ljetna ispaša stoke po Velebitu je izumrla, ali je NP Sjeverni Velebit opet pokrenuo projekt kojim bi se ta tradicija vratila. Ovih dana je  na područje NP Sjeverni Velebit sa svojom stokom stigao OPG Alan iz Donjeg Pazarišta. Kako navodi ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić ovo je povratak tradicije koja se na ovim obroncima Velebita događala stotinama godina.


– Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza goveda i ovce ovoga OPG-a boraviti će na Lubenovcu, a nakon toga ispaša će se odvijati u južnom području Parka, na visokoplaninskim travnjacima Tudoreva, Mirova, Bilenskog, Šegotskog i Dundović padeža. Mi smo projekt ljetnjeg pašarenja u parku pokrenuli još 2016. godine.


Foto: Marin Smolčić


Revitalizacija travnjačkih površina
Trenutno je u nekim dijelovima Velebita oko 180 goveda i ovisno o vegetaciji takvo pašarenje može potrajati čak do početka mjeseca listopada. Budući se nad ovim projektom provodi stručni monitoring nema bojazni od štetnih posljedica za vegetaciju. Povratkom tradicionalnog stočarstva nastoji se očuvati raznolikost, bogatstvo i ljepota visokoplaninskih travnjaka, s mnogim endemima dinarskog krša. Tisućama godina čovjek je stvarao Velebitske travnjake krčenjem šuma kako bi oslobodio površine za ispašu svoje stoke. No, nestankom stočarstva travnjačke površine se smanjuju i zarastaju, njihovo mjesto zauzima šikara i šuma te se mijenja opća slika krajolika. Postupnim nestankom staništa tako nestaju i mnoge vrste biljaka, gljiva i kukaca.


Stoga, kako bi se sačuvao barem dio tih vrijednih staništa, Park je započeo s provedbom aktivnosti revitalizacije visokoplaninskih travnjačkih površina. Provedba traje petu godinu samo zahvaljujući ljudima koji su u ovo moderno doba spremni živjeti u planini i time pridonositi očuvanju biološke raznolikosti Velebita, zaključuje ravnateljica Glavičić Sertić.


Također je zamolila  posjetitelje parka da podrže ove aktivnosti,  a pomoć će se sastojati u tome da ne prilaze području gdje se odvija stočarstvo.


-Ne uznemiravajte stoku, ne uznemiravajte njihove pse čuvare jer oni pomažu pastirima u zaštiti stoke od napada velikih zvijeri poput vuka, medvjeda i risa, poručuju iz NP Sjeverni Velebit.


Foto: Marin Smolčić