Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

trodnevna prodaja

Nakon dvogodišnje zabrane počela prodaja pirotehnike u Njemačkoj

Autor: Hina

29.12.2022. 19:04
Nakon dvogodišnje zabrane počela prodaja pirotehnike u Njemačkoj

Foto: Ivica Galović/PIXSELLU Njemačkoj je u četvrtak nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa započela trodnevna prodaja pirotehničkih sredstava.


„U nekim dijelovima Njemačke su se već u noći uoči početka prodaje stvorili dugi redovi“, rekao je Johann Doden, predsjednik Saveza maloprodaje zapadne Frizije.


U ovom dijelu Njemačke se bilježi i velik broj kupaca iz susjedne Nizozemske koji u Njemačkoj kupuju pirotehnička sredstva zbog, kako kažu pojedini turisti, bolje kvalitete. Osim toga, neke vrste raketa koje se mogu kupiti u Njemačkoj, u Nizozemskoj su zabranjene.
Protekle dvije godine zabilježen je turizam Nijemaca koji su zbog zabrane prodaje u Njemačkoj po petarde i vatromet odlazili u nabavku u Poljsku.


I ove je godine policija u Saskoj u pograničnom području prema Poljskoj i Češkoj, zaustavila velik broj osoba kod kojih su pronađena, u Njemačkoj zabranjena, pirotehnička sredstva.


„Ilegalna pirotehnička sredstva posjeduju veliki potencijal za nanošenje ozljeda jer sadrže mnogo veću količinu baruta i drugih eksplozivnih sredstava pa je i eksplozija mnogo snažnija“, stoji u upozorenju Saveznog ureda za ispitivanje materijala (BAM) koje izdaje dozvole za prodaju pirotehnike u Njemačkoj.


Policija diljem Njemačke već bilježi prve ozlijede zbog neopreznog rukovanja pirotehnikom. U saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein jedna je osoba teže ozlijeđena kada se zapalila veća količina pirotehničkih sredstava koja se nalazila u stanu.


Protekle dvije godine pirotehnika je bila zabranjena kako se zbog liječenja ozljeda zadobivenih zbog neopreznog rukovanja pirotehnikom ne bi blokirali kapaciteti bolnica potrebnih za zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa.


I ove godine su mnogi gradovi zabranili vatromet ili su njegovu upotrebu ograničili na pojedine dijelove grada. Vatromet je zabranjen uglavnom na mjestima poput glavnih trgova gdje se očekuju veća okupljanje ljudi.


Savezna udruga za zaštitu okoliša je od ministrice unutarnjih poslova zatražila trajnu zabranu prodaje pirotehničkih sredstava. Ova organizacije je građane Njemačke pozvala da umjesto na rakete i petarde novac dodijele u humanitarne svrhe. Za zabranu se zalaže i Sindikat njemačkih policajaca (GdP).


„Pirotehnika svake godine uzrokuje i ogromne količine otpada koji guši središta njemačkih gradova. O napadima pirotehnikom na policajce i osoblje hitne pomoći da se i ne govori“, priopćio je GdP.


Njemački ministar financija Christian Lindner se usprotivio zabrani i građane pozvao na „odgovorni i umjereni“ odnos prema pirotehnici.


Udruga pirotehničke industrije (VPI) ove godine očekuje sličan promet kao i u posljednjoj godini prije korone, oko 120 milijuna eura. No mediji već u četvrtak, prvog dana prodaje, javljaju o rasprodanim zalihama u većini samoposluživanja.