Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Kontrola prometa

MUP nabavio 35 najnovijih BMW motocikala vrijednih nešto više od milijun eura

Autor: Hina

24.02.2023. 16:04
MUP nabavio 35 najnovijih BMW motocikala vrijednih nešto više od milijun eura

Foto: Slaven Branislav Babić/PixsellPotpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je 6-postotno smanjenje broja nesreća sa smrtnom posljedicom, i to u uvjetima kad je lani samo iz inozemstva došlo više od 30 posto vozila nego godinu ranije, ocijenio kao svjedočanstvo da policija radi kvalitetan posao.


Nakon primopredaje novih policijskih motocikala u Ravnateljstvu policije,  Božinović je istaknuo kako je značajan iskorak postignut upravo kada je riječ o motociklima jer je lani bilo za deset manje poginulih motociklista, a 17 manje biciklista.


“Kroz cijeli sustav akcije koje se provode, i onih represivnog karaktera, ali prije svega preventivnog i edukativnog, mislim da možemo s optimizmom gledati na naredne rezultate statistike kako bi dosegli zadani cilj, a to je da se prepolovi broj poginulih na hrvatskim cestama do 2030. godine”, rekao je.
Nabavu policijskih vozila naveo je kao jednu od bitnih stavki u ostvarivanju što veće sigurnosti u prometu hrvatskim cestama, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je Hrvatska turistička zemlja.


“Svi očekujemo ove godine veći broj dolazaka zbog činjenice da je Hrvatska od 1. siječnja ušla u schengensku zonu i u euro područje i za očekivati je da će biti više vozila koja će dolaziti ovo ljeto, a nadamo se da to neće biti samo tijekom ona dva ili tri mjeseca špice turističke sezone, već tijekom cijele godine”, poručio je i dodao kako se policija za to priprema i kroz sustav nabave.


Božinović je ustvrdio kako sigurnost svih sudionika u prometu mora biti jedan sveobuhvatni pristup u kojem je policija možda i najvažniji, ali ne i jedini važan segment, koji mora obuhvatiti pitanje održavanja cesta i signalizacije, ali i promoviranje vožnje u skladu s propisima.


“Sve drugo predstavlja rizik za one koji to rade, ali i za sve ostale sudionike u prometu”, zaključio je prilikom primopredaje 35 najnovijih BMW motocikala vrijednih nešto više od milijun eura, koji će biti korišteni za povećanje prometne sigurnosti na hrvatskim cestama.


MUP je izvijestio kako je riječ o tehnički dotjeranijim i kvalitetnijim motociklima od onih kojima su se policajci služili ranijih godina, čime se potvrđuje namjera za povećanjem sigurnosti u radu policajaca, ali i za smanjenjem troškova održavanja uslijed povećane eksploatacije vozila na godišnjoj razni.


Inovacija u odnosnu na ranije modele je nova konfiguracija sustava veze na način da je ručna radio stanica Motorola povezana bežičnim putem sa zaštitnom kacigom policajca, čime se osigurava postupak komunikacije na siguran i ergonomski način iprilikom same vožnje, kao i u vrijeme komunikacije s građanima.


Motocikli su nabavljeni putem Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa RH za 2022. godinu putem postupka javnog natječaja za nabavku 82 vozila ukupne vrijednosti od 3,8 milijuna eura.