Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

POSLJEDICE ŠTRAJKA

Ministarstvo: Odgađati ročišta vezana uz roditeljsku skrb je nečuveno

Autor: Hina

28.01.2024. 12:37
Ministarstvo: Odgađati ročišta vezana uz roditeljsku skrb je nečuveno

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELLMinistarstvo pravosuđa ocijenilo je u nedjelju nečuvenim odgađanje sudskih ročišta iz područja roditeljske skrbi i prava djeteta, što se čini po naputku Udruge hrvatskih sudaca, istaknuvši da je njihov naputak očito važniji od dobrobiti djece i zakona koji štiti njihova prava.


Ministarstvo pravosuđa u svom se priopćenju osvrnulo na jučerašnju izjavu u medijima potpredsjednice Udruge hrvatskih sudaca Tijane Kokić, prema kojoj neka od odgođenih ročišta u postupcima u kojima sudovi odlučuju o bračnim, obiteljskim i drugim stvarima, “možda ipak nisu hitna ili nisu u svakom trenutku hitna”.


”Sve kako bi pokušala opravdati činjenicu da su suci samo u prvom tjednu štrajka otkazali čak 38.51 posto predmeta iz područja roditeljske skrbi i prava djeteta.  Posebice što  je u nekima od rješenja za odgodu ročišta koja odlučuju o pravima djeteta, naznačeno kako se ono donosi temeljem zaključaka Udruge hrvatskih sudaca”, stoji u priopćenju Ministarstva.
Uz to, naglasili su da Obiteljski zakon jasno propisuje da su hitni predmeti oni u kojima se odlučuje o pravima djeteta ili roditeljskoj skrbi.


”Ministarstvo stoga drži kako je nečuveno da je zaključak i naputak jedne udruge, očito važniji od dobrobiti djece i zakona koji štiti njihova prava, neovisno o tome jesu li suci u štrajku ili nisu”, dodali su.


Ministarstvo također smatra spornom izjavu potpredsjednice Kokić kako je “odgodila samo jedno ročište u kojem se radilo o povišenju uzdržavanja koje se plaća, no neće nenadoknadive štete ako se to odgodi na dva, tri tjedna”


“Znači li to da je potpuno svejedno hoće li jedno dijete dobiti dodatna sredstva potrebna za podmirivanje njegovih životnih potreba? Možda jedno dijete neće dobiti novu zimsku jaknu, odlazak na školski izlet ili sl. jer jedan roditelj to ne može samostalno financirati. Nekome možda financijski dva-tri tjedna ne znači ništa, dok je nekome drugome to čitava vječnost”, odgovorili su.


Ovakve izjave te navođenje loših primjera ne bi li se opravdao neutemeljeni razlog za odgodu ročišta, štete dobrobiti djece, poručuju iz Ministarstva pravosuđa.