Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

"Mediterranean Dialogues"

Grlić Radman: "Hrvatska može biti energetsko čvorište jugoistočne Europe"

Autor: Hina

03.12.2022. 17:57
Grlić Radman:


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u subotu je u Rimu, na konferenciji „Mediterranean Dialogues“, rekao kako Hrvatska želi postati energetskog čvorište jugoistoka Europe.


Grlić Radman je u Rimu sudjelovao na panelima o europskoj politici susjedstva te o globalnoj prehrambenoj krizi, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Na prvom panelu osvrnuo se na situaciju u jugoistočnoj Europi u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, naglasivši kako Hrvatska snažno podupire očuvanje stabilnosti u regiji kroz sveobuhvatnu gospodarsku suradnju i politiku proširenja Europske unije i NATO-a, stoji u priopćenju.
Grlić Radman je naglasio kako Hrvatska, s obzirom na svoj geopolitički položaj i postojeću energetsku infrastrukturu, s tendencijom tehnološkog osnaživanja, želi postati energetsko čvorište ovog dijela Europe i šire.


U tom kontekstu izdvojio je projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran na kojem surađuju Hrvatska, Italija i Slovenija.


Na panelu o prehrambenoj krizi hrvatski šef diplomacije istaknuo je važnu ulogu Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i Ujedinjenih naroda u borbi protiv te krize, naglasivši da je trenutna razina nesigurnosti hrane izravna posljedica učinaka pandemije koronavirusa na svjetsko gospodarstvo, poremećaja opskrbnih lanaca, ekstremnih vremenskih uvjeta i oružanih sukoba, posebno ruske invazije na Ukrajinu, stoji u priopćenju.


„Čak i prije ruske invazije, Globalno izvješće o krizama povezanima s hranom procjenjivalo je da se oko 200 milijuna ljudi u više od 45 zemalja suočava s visokom razinom nesigurnosti hrane i da im je potrebna hitna pomoć. Ruski napad na Ukrajinu dramatično je pogoršao situaciju diljem svijeta povećavajući glad, siromaštvo i nestabilnost s globalnim posljedicama, uključujući i ovdje, na Mediteranu“, rekao je Grlić Radman i pozvao na prilagodbu svjetskih prehrambenih i energetskih sustava kako se više ne bi mogli koristiti kao oružje ili sredstvo ucjene.


Grlić Radman se na marginama konferencije susreo s talijanskim kolegom Antoniom Tajanijem te s libanonskim kolegom Abdullahom Bouom Habibom.


Ministar je pritom najavio projekt Hrvatske koji se pokreće u suradnji s UNICEF-om za izgradnju nekoliko igrališta prilagođenih djeci s poteškoćama u razvoju u Libanonu, zaključuje se u priopćenju.