Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Uhićenja u Zambiji

Ministar Grlić Radman izjavio kako hrvatsko veleposlanstvo nije sudjelovalo u postupku posvajanja te djece"

Autor: Hina

31.12.2022. 16:52
Ministar Grlić Radman izjavio kako hrvatsko veleposlanstvo nije sudjelovalo u postupku posvajanja te djece

Foto: davor kovačevićMinistarstvo vanjskih poslova, odnosno hrvatsko veleposlanstvo u Južnoj Africi koje pokriva Zambiju, nije sudjelovalo u postupku izdavanja dokumenata niti u bilo kojem drugom postupku posvojenja kongoanske djece zbog kojih su uhićeni hrvatski državljani u Zambiji, izjavio je u subotu ministar vanjskih i poslova Gordan Grlić Radman.


Rekao je da hrvatske vlasti istražuju slučaj posvajanja djece iz DR Konga zbog čega su u zatvoru u Zambiji završila četiri para iz Hrvatske, te da je osnovana i radna skupina koja se bavi tim slučajem.


Osmero hrvatskih državljana nalazi se u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne kongoanske djece.
Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u petak kako su djeca iz Konga, koju su u Zambiji posvojila četiri hrvatska para naknadno uhićena zbog sumnje u trgovanje ljudima, imala hrvatske dokumente.


“MVEP, odnosno naše veleposlanstvo u Južnoj Africi, niti je sudjelovalo u građanskom postupku izdavanja dokumenata niti je sudjelovalo u bilo kakvom postupku posvojenja djece”, istaknuo je Grlić Radman u izjavi novinarima na zagrebačkoj špici na Silvestrovo.


Kazao je da ne može iznijeti druge informacije vezano uz optužnicu jer je istraga tamošnjih vlasti još u tijeku, te da se pritvorenim Hrvatima pruža konzularna pomoć.


Grlić Radman je izrazio sućut u povodu smrti umirovljenog pape Benedikta XVI. Rekao je da je papa emeritus jako volio Hrvatsku koju je posjetio 2011. i tada je zagovarao njezin ulazak u EU.


Posljednjeg dana ove godine ministar je komentirao i predsjednika Zorana Milanovića rekavši kako valjda jedini od europskih čelnika “nije bio u Ukrajini, nije nazvao predsjednika Ukrajine, nije nikada javno osudio agresiju Rusije na Ukrajin”.


Poželio mu je da u Novoj godini bude konstruktivan a ne kao u ovoj “destruktivan”.