Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

uhićenja u rijeci

Ministar Erlić: ‘Riječ je o zoluporabi poljoprivrednih potpora, potičemo rad neovisnih tijela’

Autor: P. N.

04.10.2023. 13:47
Ministar Erlić: ‘Riječ je o zoluporabi poljoprivrednih potpora, potičemo rad neovisnih tijela’

Foto: Luka JeličićMinistar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, odgovarajući na pitanja novinara, komentirao je akciju europskog tužitelja i uhićenje u Rijeci poduzetnice zbog zlouporabe europskih sredstava.


– Europske kontrole i sami sustav koji je akredititiran za provedbu europskih fondova je akreditiran i za kontrolu, zato se i naziva sustavom  upravljanja i kontrole. Sva tijela u sustavu Ministarstva, agencije imaju akreditaciju zato što procedure i način obrade zahtjeva podliježu kontrolama i najboljim europskim praksama.


Ono što je važno je da se kontrole odvijaju kao i da mi surađujemo kao Ministarstvo prema svim istražnim institucijama. U Hrvatskoj postoji, samo iz Kohezije, preko 12.000 projekata i ugovora i sigurno je da na toliki broj projekata postoje određene nepravilnosti. Važno je da sustav na njih reagira.
O konkretnom slučaju u Rijeci ne mogu previše govoriti, osim naglasiti da potičemo rad neovisnih tijela. Prema neslužbenim informacijama riječ je o poljoprivrednim potporama, a djelovanje samog sustava je uvijek isto.


Kontrola i transparentnost sredstava je obveza i uz vipoke razine kontrole, kazao je Erlić i dodao da je do sada Hrvatska povukla iz EU fondova više od 9 milijardi eura.