Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vojarna HV-a Croatia

Milijune kovanica kuna već tjednima se povlači iz prometa i sprema u stometarsku halu

Autor: Hina

14.01.2023. 09:39
Milijune kovanica kuna već tjednima se povlači iz prometa i sprema u stometarsku halu

Foto: Sergej Drechsler/Novi listMilijune kovanica hrvatskih kuna Hrvatska narodna banka (HNB) već tjednima povlači iz prometa, ali njihovo spremanje u novu, golemu stometarsku halu u sastavu vojarne HV-a Croatia u Novom Zagrebu počelo je tek sada, piše u subotu Večernji list.


Izgradnja hale je kasnila, kao i natječaj za njezinu gradnju pa je MORH ponudio zamjensko, privremeno skladište u kojemu je HNB mogao početi odlagati kovanice kuna.


Hala, kao trezor HNB-a za kovanice, građevinski je dovršena nedavno, tako da je HNB mogao početi opremati trezor i nadzornom i sigurnosnom opremom.
U HNB-u potvrđuju da je montažna hala u upotrebi i u njoj se već nalazi dio povučenih kovanica kune, a dio se još uvijek nalazi u privremenom skladišnom prostoru te će se postupno premjestiti u halu.


– Do sada je iz optjecaja povučeno oko 2600 tona kovanica kune i naši građani još uvijek masovno polažu i mijenjaju kovanice kune u bankama. Očekujemo da će te kovanice kune doći do HNB-a u sljedećih nekoliko tjedana, kažu u HNB-u.


Prilično su iznenađeni brzinom povrata kovanica, jer je već povučeno iz opticaja polovina planiranih tona kovanica, od količine koju su, ukupno bili procijenili na 5200 tona i ukupne vrijednosti 1,1 mlrd. kuna, odnosno oko 146 milijuna eura.


U skladu s ugovorom, HNB već plaća MORH-u najamninu koja mjesečno iznosi nešto više od 34.500 eura (260.000 kn). Dogovoreno je da će HNB te metalne kune u hali čuvati 54 mjeseca uz mogućnost produljenja najma do najviše 12 mjeseci. MORH će, dakle za najam uprihoditi najmanje 1,86 milijun eura, moguće do 2,28 milijuna eura.


Kada se zna da je gradnja te goleme hale MORH stajala oko 2,9 milijuna eura, ispada da će je na kraju dobiti za vrlo nisku cijenu. I HNB-u se taj posao, naravno, isplati jer smještanjem objekta unutar vojarne HV-a koja je sjedište 1. gardijske brigade Tigrova rješava ujedno i problem čuvanja i zaštite kovanica.


Nakon što HNB isprazni halu, nakon 4 i pol ili 5 i pol godina, taj vrijedni objekt od 3000 četvornih metara ostaje na korištenje MORH-u, piše novinar Večernjeg lista Davor Ivanković.