Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Slučaj posvajanja

Miletić:" Hrvatska jedna od rijetkih država koja je dopuštala posvajanja iz DR Konga"

Autor: Hina

27.01.2023. 15:44
Miletić:

Foto: Davor KovačevićSaborski zastupnik Mosta Marin Miletić rekao je u petak da je Hrvatska nakon zabrane posvajanja djece iz DR Konga ostala jedna od rijetkih država koja je posvajanja iz te afričke zemlje dopuštala pri čemu su potencijalni posvojitelji pronalazili načine kao zaobići tu zabranu.


“Najmanje polovica svih međunarodnih posvojenja djece iz DR Konga od srpnja 2016. bila je usmjerena samo prema Hrvatskoj”, rekao je Miletić uime Kluba Mosta u slobodnim govorima u Saboru govoreći o “aferi Kongo”.


Ustvrdio je da sve svjetske države ukupno nisu posvojile toliko djece iz DR Konga koliko ih je posvojeno u našoj zemlji nakon zabrane  posvojenja iz 2016. godine.
“Aktualna afera s posvojateljima, koji su zadržani u Zambiji, pokazuje da su potencijalni posvojitelji pronalazili načine kako tu zabranu zaobići”,  poručio je.


Naveo je i da je jedan odvjetnik iz DR Konga u medijima tvrdio kako je nemoguće posvojiti djecu iz te zemlje ako se posvojitelj ne pojavi pred sudom u DR Kongu.


“Nećemo više slušati nikakva opravdanja o nekim suludim plemenitim namjerama”, kazao je.


Smatra da ti argumenti vrijede samo u slučaju da se izvan svake sumnje i pouzdano zna da je svako dijete posvojeno iz DR Konga ili neke druge siromašne afričke države doista bilo ostavljeno i napušteno od svojih roditelja, obitelji te da se u postupku posvojenja poštovala sva pravila države u kojoj je dijete rođeno kao i hrvatski zakoni.


Sačić: Ne može se videovezom birati dijete


I Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) upozorio je na suspektna posvojenja djece iz DR Konga koji nije potpisnik Haške konvencije o zaštiti djece i suradnji u području međudržavnog posvojenja.


Podsjetio je da su jučer na sjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport imali priliku doznati sve dubioze i povrede ustavno-pravnog poretka koje su se dogodile, a sada su slomljene na leđima hrvatskih državljana kojima se sudi u Zambiji.


Sačić je istaknuo kako naš Obiteljski zakon decidirano regulira kada netko može ostvariti posvojiteljsko pravo.


Kada se radi o međunarodnim posvojenjima, ne može se “videovezom u sirotište u Kongo” i birati dijete, dodao je.


Upozorio je i da su sudovi u Zlataru i Varaždinu morali znati da njihova odluka nikada neće biti pravni temelj za posvojenja u stranim državama, a ipak su takvu odluku donijeli. Smatra i da bi javnost trebala znati tko je sve  i gdje doveden i u koju usvojiteljsku obitelj i kako žive ta posvojena djeca.


Benčić: Niski pokušaji politizacije


Za razliku od njih Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorila je na štetu koja je zbog “niskih pokušaja politizacije” napravljena posvojiteljima djece iz DR Konga i koja već godinama žive u Hrvatskoj.


Pri tome je pročitala pismo koje je dobila od jedne posvojiteljice u kojem je iznijela negativno iskustvo nakon otvaranja te afere u javnosti.


Zbog toga njezino dijete koje je legalno posvojeno iz sirotišta u DR Kongu više ne ide u vrtić mjesec dana kao ni u dječje parkove, a neka od posvojene djece niti u školu, prepričala je Benčić.


Do toga je došlo, dodala je, kako bi ih se zaštitilo od linča koji se stvorio u politici i medijima jer ih se izjednačavalo s trgovcima djecom.


Na to je Sačić poručio kako nitko ne generalizira i ne osuđuje one koji su već ostvarili svoja prava, već su se referirali na uhićene i optužene hrvatske parove u Zambiji.