ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PREDSJEDNIK REPUBLIKE

Milanović sa šefom Vojnog odbora EU-a razgovarao o ratu u Ukrajini

Autor: Hina

27.04.2023. 17:45
Milanović sa šefom Vojnog odbora EU-a razgovarao o ratu u Ukrajini

Foto: Robert Anic/PIXSELLPredsjednik Zoran Milanović i general Robert Brieger, predsjedavajući Vojnog odbora Europske unije, razgovarali su u četvrtak o sposobnostima brzog razmještaja vojnih snaga EU-a i o ratu u Ukrajini, priopćio je Pantovčak.


General Brieger izvijestio je Milanovića o glavnim aktivnostima i izazovima s kojima se oružane snage zemlja članica susreću u sklopu implementacije Strateškog kompasa kao strateške vizije Europske unije o sigurnosti i obrani. Razgovaralo se i o sposobnostima brzog razmještaja vojnih snaga Europske unije te o trenutnoj situaciji vezanoj uz rat u Ukrajini, navodi se u priopćenju. Vojni odbor je najviše vojno tijelo EU-a nadležno za planiranje i izvršavanje vojnih misija i operacija u skladu sa zajedničkom sigurnosnom i obrambenom politikom.


Predsjednik je general bojniku Johannu Franku, koji je bio u izaslanstvu, uručio odlikovanje Red Hrvatskog Pletera za izniman doprinos razvoju bilateralnih odnosa Hrvatske i Austrije.
Uz Briegera i Franka, na sastanku su bile još izvršna časnica Tjasa Birsa i pobočnica bojnica Nicole Pfluger, a uz Milanovića načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, predsjednikov savjetnik za obranu Ivica Olujić, pročelnik Vojnog ureda kontraadmiral Predrag Stipanović te brigadir Emilio Turina, zamjenik vojnog predstavnika OS RH u NATO-u i EU-u.