Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

60. OBLJETNICA FPZG-A

Milanović poručio kako su mediji u Hrvatskoj u katastrofalnom stanju

04.11.2022. 15:42


Fakultet političkih znanosti (FPZG) obilježio je u petak 60. obljetnicu sjednicom u zamjenskoj zgradi na Iblerovu trgu, jer se zgrada FPZG-a u Lepušićevoj ulici obnavlja, pri čemu je predsjednik Republike Zoran Milanović studentima poručio da trebaju “krvavo tragati za istinom”.


“Želim vam da tragate krvavo za istinom”, poručio je Zoran Milanović studentima FPZG-a dodavši kako je trebalo vremena da se društvo dovoljno razvije kako bi politologija postala “nasušna disciplina”.


Uspoređujući sadašnje stanje u medijima s onim od prije 30 godina, Fakultetu je poručio “ne možete vi biti odgovorni za katastrofalno stanje u kojem se hrvatski mediji nalaze”.
-Danas je važno znati što čitati, znati što pratiti i biti strahovito kritičan, naglasio je Milanović.


Dekan Fakulteta političkih znanosti (FPZG) Andrija Henjak podsjetio je da je obnova zgrade Fakulteta u Lepušićevoj krenula prije mjesec i pol dana, a očekuje se povratak u nju do kraja akademske godine 2023./2024.


Zgrada je samo dio transformacije koju FPZG mora obaviti istaknuo je Henjak i dodao kako FPZG još mora inovirati svoje programe i integrirati sadržaje te stvoriti bolje osnove za kvalitetnija znanstvena istraživanja.


“Moramo se pretvoriti u instituciju koja će pružiti obrazovanje ljudima koji će donositi političke odluke, kreirati javne politike, koji će voditi medije i komunicirati u javnosti – a da bi to mogli, moramo raditi na sebi”, kazao je dekan.


Tomašević: FPZG me dobro pripremio za studij u Cambridgeu


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je bivši student FPZG-a, izjavio je kako je tek kasnije shvatio da ga je FPZG itekako pripremio za njegov studij na Cambridgeu.


“Nisam se ni u jednom trenutku na Cambridgeu osjećao inferiorno u odnosu na sve druge studente koji su došli sa sveučilišta iz cijelog svijeta”, ustvrdio je Tomašević.


Pohvalio je i studentske medije Radio student i Televiziju student zbog njihovog angažmana u aktivizmu i pitanjima koja ne dobivaju dovoljno prostora u mainstream medijima.


Nazočnima je predstavljen promotivni spot fakulteta u kojemu bivši studenti, sada političke i medijske ličnosti, govorili o svojim fakultetskim iskustvima, a prodekanica za nastavu Đana Luša i dekan Henjak dodijelili su dekanove nagrade najuspješnijim studentima.


Posebnu dekanovu nagradu za izniman doprinos promociji fakulteta dobili su studentski mediji Televizija student, Radio student i novine Global, pri čemu je TV Student proslavio svoju 20. obljetnicu.


U sklopu Dana fakulteta  4. i 5. studenog održavaju se Hrvatski politološki razgovori, a ovogodišnja teme su autokracije i demokracije, rat i mir.