ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PREDSJEDNIK OBIŠAO GRANICU

Milanović o poljupcu Gordana Grlića Radmana: "Pokušao je da je startuje"

Autor: Hina

06.11.2023. 15:48
Milanović o poljupcu Gordana Grlića Radmana:

Foto: Vedran Karuza/Novi listPredsjednik Zoran Milanović ismijavao je u ponedjeljak ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana rekavši da je pokušao “da startuje” njemačku ministricu kada ju je htio poljubiti nakon sastanka u Berlinu. Na video snimci objavljenoj u medijima, vidi se kako Grlić Radman prlilikom zajedničkog fotografiranja sudionika europske konferencije u četvrtak pokušava poljubiti šeficu njemačke diplomacije Annalenu Baerbock koja iznenađeno izmiče glavu od njega.


„Što bi rekli u Srbiji: pokušao je da je startuje. Katastrofa. To se nikad nikom nije dogodilo. Katastrofa. Sva sreća pa su Nijemci suzdržani ljudi. Dok ne puknu”, rekao je Milanović novinarima.


Odgovarajući na pitanje o imenovanju hrvatskih vojnih diplomata, predsjednik je rekao da je njegova „dužnost” pitati premijera Andreja Plenkovića zašto nema prijedloga za vojnog atašea u Moskvi.
„Brigadir (Željko) Akrap je otišao u mirovinu. Nema nikoga. Kao da je tamo sajmeni dan, a ne rat. … Mi nemamo vojnog atašea u Kijevu jer se nitko u ministarstvu obrane ili u vladi nije sjetio”, kazao je Milanović.


„Nitko se nije sjetio da je možda to mjesto gdje bi Hrvatska rebala imati vojnog predstavnika. Da naprosto bude prisutan tamo gdje se ratuje”, kazao je Milanović, dodavši da je to “temeljan posao svake vojske”.


Istaknuo je i da je Hrvatska bez vojnog atašea u Beogradu. „Kako je to moguće? Ja ih imenujem, ali ih mora predložiti HDZ u ovoj situaciji. Zašto to ne rade? Čovjek je otišao iz Moskve prije godinu dana. Čime se bave? Poljupcima?”, izjavio je Milanović.


Osvrnuo se i na bivšeg slovenskog premijera Janeza Janšu, koji je prošli mjesec na društvenoj platformi X građane Slovenije pozvao da se legalno naoružaju jer ih vlada Roberta Goloba ne bi mogla zaštiti u slučaju terorističkog napada.


„Koja je njegova uloga? Čovjek više nije premijer. U skladu s onom (pjesmom) ‘Hej brigade’, na Slovenskem smo mi gospodar. Mislim da su Slovenci na Slovenskem gospodari i bez seoskih straža”, kazao je Milanović.


O položaju Hrvata u susjednoj Bosni i Hercegovini, rekao je da će biti potrebno raditi i sa Srbima i Bošnjacima, „jer je status Hrvata u BiH i dalje poludefektan”.


„Ne mogu birati svoje predstavnike. A to ne mogu zato što se prije svega zagrebačka izvršna vlast za njih dovoljno ne zalaže, a to može riješiti jednim udarcem, jednim pomakom”, izjavio je Milanović.


Dodao je da iz „ovog prostora nema micanja” i da se nije mnogo toga promijenilo u proteklih 30 godina te da će ostati tako.


„Bosna i Hercegovina će ostati država i ako želimo da bude funkcionalna, trebamo je što prije ugurati u EU”, istaknuo je Milanović.


Na pitanje novinara o izborima u Srbiji, predsjednik je rekao da je važno raditi na poboljšanju odnosa između dva naroda, Hrvata i Srba.


„Bez bratstva i jedinstva one vrste, bez Jugoslavije. Ali da dva naroda koja ne mogu biti sličniji nego što jesu to shvate kao veliku prednost i šansu, a ne kao prokletstvo”, dodao je.