ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Podupire Ukrajinu

Meloni sutra putuje u Kijev u posjet Zelenskom

Autor: Hina

19.02.2023. 15:37
Meloni sutra putuje u Kijev u posjet Zelenskom

Foto: ReutersTalijanska premijerka Giorgia Meloni u ponedjeljak putuje u Kijev kako bi posjetila ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kazao je politički izvor u nedjelju.


Meloni, koja je postala premijerka u listopadu, kazala je da je namjerava posjetiti Kijev prije 24. veljače, prve obljetnice početka invazije Rusije na Ukrajinu.


Usprkos neslaganjima unutar desničarske vladajuće koalicije o tom pitanju i podijeljenog javnog mnijenja, Meloni čvrsto podupire Ukrajinu.
Bivši premijer Silvio Berlusconi, vođa konzervativne stranke Forza Italia koja je članica vladajuće koalicije, prošli tjedan kazao je da kada bio on bio premijer, ne bi se sastajao sa Zelenskim jer ga smatra krivim za rat s Rusijom.


Berlusconi se i prije hvalio prijateljstvom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom do njegove invazije na Ukrajinu, a prošlog je rujna izazvao kontroverze rekavši da je Putin bio prisiljen na rat i da je htio na čelo Kijeva postaviti “pristojne ljude”.


Nekoliko dana nakon te Berlusconijeve izjave, demokršćanska Europska pučka stranka (EPP) odlučila je otkazati sastanak u Italiji.


Ured premijerke Meloni nakon izjave partnera u vladi objavio je da je podrška talijanske vlade Ukrajini “čvrsta i odlučna, kao što je jasno navedeno u programu i potvrđeno u svim glasanjima parlamentarne većine”.


Italija i Francuska nedavno su završile pregovore o isporuci naprednog sustava protuzračne obrane Kijevu u proljeće.