Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

RUŽIČAŠTA AKCIJA

Mali Kosinjani opet su uključeni u jednu humanitarnu akciju

Autor: Marin Smolčić

10.10.2023. 09:19
Mali Kosinjani opet su uključeni u jednu humanitarnu akciju

Foto: Marin SmolčićMjesec listopad se posvuda u Hrvatskoj ističe međunarodnom  akcijom prevencije protiv raka dojke. Projekt pod nazivom „Mama, budi zdrava-ružičasti listopad“ je, sasvim očekivano, prva prigrlila Osnovna škola „Anž Frankopan“ Kosinj. Već  četvrtu godinu zaredom ovaj mali kolektiv uključio se u  projekt, a tijekom akcije učenici su nosili simboličnu vrpcu te su dobili edukativne letke s porukom „Mama, budi zdrava“ koje će predati svojim majkama, bakama ili drugim ženama kako bi ih podsjetili na važnost preventivnih pregleda i brige o vlastitom zdravlju. Jer briga o vlastitom zdravlju jest i briga za cijele obitelji.


Učenici su tijekom akcije upoznati s važnosti razvoja zdravih stilova života u svrhu očuvanja zdravlja i prevencije bolesti, posebno malignih oboljenja. Ovaj nacionalni projekt organizira Udruga SVE za NJU još od 2017. godine kako bi podigla svijest i odgovornost žena za vlastito zdravlje, posebno zdravlje dojki.


U Republici Hrvatskoj se ovaj projekt provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u velikom broju škola diljem Hrvatske. Ovaj projekt nagradila je Europska komisija nagradom EU Health Award. Iz Osnovne škole „Anž Frankopan“ Kosinj svi učenici poručuju: „Mama, budi zdrava!“
Petnaest mališana ispunili su i potpisali dopisnicu sa sadržajem:“Draga mama, najveća želja svake majke  jest da joj dijete bude zdravo. Ja znam da je to i tvoja želja. Ovom porukom ti želim reći da i ja želim da mi ti budeš zdrava. Pročitaj ove savjete i molim te brini o sebi.


Još mi trebaš. Jer te puno  volim! Jer si moja jedina mama“,  stoji u tekstu na dopisnicama ružičaste boje, boje koja simbolizira akciju „Ružičasti listopad“. Svih 15 učenika potpisali su ove dopisnice i odnijeli ih svojim majkama.