Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Ministar pravosuđa i uprave

Malenica najavio kako je prioriet za sljedeće izbore revidirati popis birača

Autor: Hina

08.02.2023. 16:10
Malenica najavio kako je prioriet za sljedeće izbore revidirati popis birača

Foto: Davor Puklavec/PixsellMinistar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u srijedu da će se, nakon odluke o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama, vidjeti koje su mogućnosti za revidiranje popisa birača.


“U idućem razdoblju ćemo pripremiti izmjene Zakona o izbornim jedinicama i revidirati podatke iz registra birača. On u najvećoj mjeri počiva na evidenciji prebivališta”, istaknuo je Malenica u izjavi medijima nakon sjednice Vlade.


U vezi razlika između popisa birača i popisa stanovništva najavio je da će njegovo ministarstvo sjesti s MUP-om i “vidjeti koje su mogućnosti” kako bi se brojevi uskladili. Naime, trenutno je na popisu birača nešto više od 3,6 milijuna osoba, dok je popis stanovništva pokazao da u Hrvatskoj živi nešto više od 3,8 milijuna stanovnika.
Napomenuo je da se popis birača zasniva na podacima o boravištu i prebivalištu građana, a u razmatranju o mogućnostima usklađivanja sa stvarnim stanjem u obzir se mora uzeti i nedavna odluka Ustavnog suda, koji je presudio da je MUP odjavom prebivališta po službenoj dužnosti građaninu povrijedio pravo na slobodu kretanja.


“Samim time se doveo u pitanje postupak policijskih postaja po pitanju nadzora i kontrole prebivališta i boravišta samih građana”, rekao je.


Razmišlja se o usklađivanju tih podataka s onima iz drugih registara, a također će se pokušati podići svijest građana da aktualiziraju svoje podatke.


Na opasku novinara kako nije teško shvatiti da je na popisu birača više nego što ih je u stvarnosti, Malenica je ustvrdio da je popis stanovništva “statistički podatak”, dok je registar taj koji utvrđuje koliko ima birača.


“Registar birača je važeći, on utvrđuje broj birača u datom trenutku. Mi ćemo u narednom razdoblju posvetiti tome pažnju”, rekao je Malenica.


Malenica: Nekim sucima nisu se svidjele sigurnosne provjere


Komentirajući odluku Ustavnog suda o ukidanju članka iz Zakona o sudovima, kojim se za suce propisuje periodična sigurnosna provjera svakih pet godina, Malenica je poručio da će Vlada tu odluku poštivati, ali se s njom ne slaže.


“Sigurnosne provjere su postojale i prije njihova unošenja u zakon”, istaknuo je Malenica i dodao da je zakon izmijenjen prošle godine, nakon niza afera među sucima, kada je povjerenje građana u sudstvo bilo na niskoj razini.


Također se ne slaže s tvrdnjama kojima je obrazloženo njihovo ukidanje. Rekao je da se sudskim provjerama ne presumira krivnja sudaca niti bi time izvršna vlast imala utjecaj na izbor i imenovanja sudaca.


“Kod sigurnosnih provjera, izvršna vlast, Ministarstvo pravosuđa ni SOA, ne bi imala utjecaja, već bi to bilo isključivo u nadležnosti Vrhovnog suda, koji bi mogao pokrenuti ili ne pokrenuti stegovni postupak ako se utvrde određene prepreke”, rekao je Malenica.


Na tvrdnju novinarke o tome da se nekim sucima nisu svidjele sigurnosne provjere, Malenica je odgovorio potvrdno.


“To je činjenica”, rekao je Malenica, ali to ne vidi kao “pljusku njemu”, i smatra kako to ne znači da su suci nedodirljivi.