ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron poziva Francuze da se bore protiv antisemitizma

Autor: Hina

12.11.2023. 13:20
Macron poziva Francuze da se bore protiv antisemitizma

Foto: ReutersSuočen sa sve većim antisemitskim postupcima u Francuskoj, predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje sunarodnjake da se brane od “nepodnošljivog” oživljavanja “neobuzdanog” antisemitizma.


Francuska koje se boje židovski sugrađani nije prava Francuska, napisao je u otvorenom pismu objavljenom u novinama Le Parisien u subotu navečer.


“Francuska u kojoj se Francuzi boje zbog svoje vjere ili porijekla nije Francuska”, stoji u pismu. Macron je u pismu upozorio na podjele zemlje: “U našoj povijesti, antisemitizam je uvijek bio uvod u drugu mržnju i rasizam.”
Što se tiče rata u Gazi, Macron je napisao da Francuska želi pravdu, mir i sigurnost za izraelski narod, palestinski narod i države u regiji.


Prema Macronovim riječima, u Francuskoj je u jednom mjesecu počinjeno više od 1000 antisemitskih djela – tri puta više akata mržnje protiv židovskih građana nego u cijeloj prošloj godini.


Pismo je objavljeno neposredno prije velikog skupa protiv antisemitizma u Parizu u nedjelju. Macron ne sudjeluje u prosvjedima koje su inicirali predsjednica Nacionalne skupštine Yaël Braun-Pivet i predsjednik Senata Gérard Larcher.