Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

BJELORUSKI PREDSJEDNIK

Lukašenko traži jamstvo od Moskve da će braniti Bjelorusiju ako bude napadnuta

Autor: Hina

10.04.2023. 16:22
Lukašenko traži jamstvo od Moskve da će braniti Bjelorusiju ako bude napadnuta

Foto: ReutersBjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je ruskom ministru obrane u ponedjeljak da želi jamstva da će Moskva braniti Bjelorusiju ako bude napadnuta, izvijestila je državna novinska agencija BeITA.


BelTA je prenijela da je Lukašenko to rekao ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu na sastanku u bjeloruskom glavnom gradu Minsku.


Navodi se da je Lukašenko rekao da je o tome već razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji se, kako je rekao, složio da su takva sigurnosna jamstva nužna i da ih treba formalizirati.
“Uglavnom, zvučalo je u razgovorima (s Putinom) da će Ruska Federacija u slučaju agresije na Bjelorusiju zaštititi Bjelorusiju kao svoj teritorij. To su sigurnosna (jamstva) koja su nam potrebna”, rekao je Lukašenko, prenosi BeITA.


U prvim danima rata, Minsk je dopustio Moskvi da koristi bjeloruski teritorij za pokretanje naposljetku neuspješnog napada na Kijev, glavni grad Ukrajine.


Niz vojnih vježbi i posjeta visokih ruskih dužnosnika potaknuo je krajem prošle godine nagađanja da bi se Bjelorusija mogla službeno pridružiti novom napadu na Ukrajinu.


Lukašenko stalno poriče takve namjere, ali je rekao da će Bjelorusija odgovoriti na sve upade na njezin teritorij ili pokušaje poticanja nemira.