Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sumnjaju na provokaciju

Bjelorusija upozorava na gomilanje ukrajinskih trupa na granici

Autor: Hina

21.02.2023. 11:26
Bjelorusija upozorava na gomilanje ukrajinskih trupa na granici

Foto: ReutersBjelorusija je u utorak priopćila da je značajna skupina ukrajinskih vojnika nagomilana pokraj njezine granice i upozorila da to predstavlja prijetnju njezinoj sigurnosti.


“U ovom trenutku je u neposrednoj blizini bjelorusko-ukrajinskog dijela granice koncentrirana značajna skupina ukrajinske vojske”, objavilo je ministarstvo obrane na Telegramu.


Ministarstvo upozorava da je vjerojatnost oružanih provokacija, koje mogu eskalirati u pogranične incidente, već neko vrijeme velika te da će poduzeti “odgovarajuće mjere”.
Bjeloruska strana pritom dodaje da će djelovati na suzdržan način.


Bjelorusija je dopustila Rusiji da koristi njezin teritorij za invaziju na Ukrajinu prije godinu dana, a predsjednik Aleksandar Lukašenko je prošli tjedan rekao da je njegova zemlja spremna to ponovo učiniti.


Kijev mjesecima izražava zabrinutost da bi se Bjelorusija mogla uključiti u rat na ruskoj strani te je zbog te potencijalne prijetnje preusmjerila dio trupa na sjever zemlje, dok vodi rat s Rusijom na istočnoj i južnoj fronti.


Lukašenko tvrdi da će Bjelorusija ući u rat jedino ako je Ukrajina napadne. Njegova se vojska mjesecima obučava s ruskim snagama te se ove godine planira održavanje oko 150 zajedničkih vojnih vježbi, uključujući i najveću od njih u rujnu, “Zajednički štit 2023”.