Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ekonomist prognozira

Ljubo Jurčić: ‘Zaokruživanje cijena je nemoguće zaustaviti, njihovo zamrzavanje uvijek donese suprotne rezultate’

Autor: Portal Novi list

02.01.2023. 20:12
Ljubo Jurčić: ‘Zaokruživanje cijena je nemoguće zaustaviti, njihovo zamrzavanje uvijek donese suprotne rezultate’


Ekonomist Ljubo Jurčić bio je gost Dnevnika N1 gdje je komentirao utjecaj eura na promjenjive kamatne stope u bankama.


“Prvo, temeljne kamatne stope određuje ECB, one su najjači instrument borbe protiv inflacije i postavlja se pitanje hoće li ECB prilagođavati kamatnu stopu prema inflaciji u EU, koja je znatno niža od Hrvatske. Treća stvar, kamatne stope pokazuju rizik poslovanja u nekom ekonomskom području, a rizik u Njemačkoj i Hrvatskoj su različite. Tako da možemo očekivati različite kamatne stope”, objasnio je Jurčić.


“Imat ćemo jedno novo iskustvo što se tiče Hrvatske. Pojavit će se vidljivi gubitak koji treba kompenzirati nekim donacijama iz EU. Pojavit će se dodatne štete zbog neutjecaja kamatne stope iz ECB-a”, dodao je.
Smatra da se zaokruživanje cijena nemoguće zaustaviti jer nema instrumenata kako bi se to zaustavilo u tržišnom gospodarstvu. “Jeftinije stvari će se zaokruživati na više, ali skuplje stvari će se zaokruživati na manje jer će se tako reklamirati. Najveći posao će odraditi konkurencija. Zamrzavanje cijena uvijek donese suprotne rezultate”, rekao je.


“Što se kamatne stope tiče, tu su i dugovi koje smo mi napravili. To su tzv. realni kriteriji. Mi smo zadovoljili nominalne kriterije, a nismo se pripremili da bi nam euro mogao biti koristan u nekom našem radu. Mi ćemo stoga morati prositi novce iz EU da pokrijemo te neke deficite”, smatra Jurčić.