Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

15. SJEDNICA

Ličko-senjska županija: Prije ljetne stanke održana Županijska skupština s rekordnim Dnevnim redom

Autor: Marin Smolčić

27.07.2023. 15:30
Ličko-senjska županija: Prije ljetne stanke održana Županijska skupština s rekordnim Dnevnim redom

Foto: Marin SmolčićPredsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić sazvao je za danas  15. po redu sjednicu ovoga tijela za koju je predložio 58 točaka Dnevnoga reda. Kao i svakoga puta tako je i danas najviše polemika izazvao Aktualni sat. Prvo pitanje postavio je Zlatko Fumić (HSS) i zatražio odgovor na temu izmjena Prostornog plana Ličko-senjske županije. U odgovoru je župan Ernest Petry istaknuo kako su već krenuli sastanci na tu temu pa će se tijekom kolovoza usuglašavati detalji vezani uz ovu problematiku te riješavati u dogovoru sa svim jedinicama lokalne samouprave. Petry se također očitovao i o propisanoj udaljenosti solarnih i vjetro elektrana od naselja. Aktualni sat je postao vrlo napet nakon nekoliko istupa Darka Milinovića (LiPO).


-Gospić je nekada bio sredina u koju se dolazilo raditi po kazni, kao npr. u Gimnaziju i u bolnicu. Tadašnja komunistička vrhuška je uvijedla da je to bila intelektualna elita. Negdje ’80. godina bila je aktualna ideja izgradnje zatvora u Gospiću. Tada su se građani pobunili i organizirana je javna tribina i građani su tada rekli „ne“ izgradnji zatvora u Gospiću.


Najveći projekt Ličko-senjske županije je izgradnja zatvora. Župan govori kako je odličan projekt za smanjenje depopulacije i otvaranje novih radnih mjesta. Gospić je prije tri godine imao 24 tisuće noćenja, lani 40 tisuća. Osim toga zamislite vaše dijete i zamislite okorjele kriminalce koji u jednom trenutku imaju slobodan vikend. Meni je neshvatljivo da  smo u vrijeme komunizma to odbili, a sada netko tvrdi kako je to najveći projekt. Bravo, dođite turisti ovdje  jer ćemo preko vikenda pustiti stotinu zatvorenika. Kada to bude potrebno mi ćemo se kao stranka odlučiti za referendum, obećao je Milinović i zamolio župana da načini sve kako bi odustalo od te ideje. Župan Petrydao je vrlo iscrpan odgovor.
-Što se tiče izgradnje zatvora u Gospiću mogu jedino reći da je moj otac u vrijeme komunizma bio više puta zatvaran kao građanin koji se nije slagao s tadašnjim vlašću. Zatvor u Gospiću u središtu grada postoji preko 100 godina. Nova kaznionica  bi se gradila na gradskoj periferiji. U zatvoru trenutno radio više od 100 zaposlenih. Inicijativa je da se u novoj kaznionici zaposli još 160-170 novih zaposlenika. Tu bi se osim stražarske službe zaposlili mnogi kuhari, psiholozi, pedagozi i ljudi različitih profila. U vrijeme vaše političke dominacije ukinut je Županijski sud u Gospiću. Izgradnjom nove kaznionice stvaraju se pretpostavke da u Gospić vratimo i tu sudsku ustanovu, ali i ostale slične institucije. Poanta ove priče je izmještanja postojećeg zatvora izvan središta Gospića i otvaranje novih radnih mjesta. Ta investicija bit će vrijedna 72 milijuna eura. Znatnu korist imat će i naši OPG-i jer će imati gdje plasirati svoje proizvode, zaključio je Petry te dodao kako u zatvorima nisu svi štićenici kriminalne prošlosti. Na njegove riječi replicirao je Milinović koji je ponovio svoj stav vezan uz buduću kaznionicu.


Foto: Marin Smolčić


Porasle tenzije


S Minovićem su dodatno porasle tenzije Aktualnog sata kada je uputio pitanje zamjeniku župana Milanu Uzelcu (SDSS) i pitao ga da li je za njega osobno i SDSS operacija „Oluja“ veličanstvena ili smatra da je ispravan stav Milorada Pupovca da je Franjo Tuđman u Oluju planirao etniko čišćenje Srba na okupiranim dijelovima RH. Milinović je od Uzelca tražio odgovor hoće li ove godine sudjelovati na komemoraciji na dan Oluje i njegov osobni stav. Uzelac je potvrdio kako je Milinović u više navrata, ničim izazva, napadao na njegovu stranku i stavljao u negativan kontekst.


-Ne zato što smo vam mi kao stranka i narod posebno zanimljivi već da bi se preko naših leđa prepucavali s vašim dojučerašnjim političkim istomišljenicima. SDSS je unazad 20 godina jedna ozbiljna parlamentarna stranka, ustvrdio je Uzelac  i naglasio obilježavanje Oluje na komemoraciji u Otočcu. Milinović mu je u nekoliko navrata upadao u riječ i bio opomenut od strane predsjednika Županijske skupštine Marijana Kustića. Na koncu je Milinović od Uzelca zatražio pismeno očitovanje o njegovu stavu vezanom uz Oluju.


Nezavisni vijećnik Robert Lilion od župana Petryja zatražio mišljenje vezano uz preimenovanje gospićke Gimnazije i Strukovne škole u škole koje će nositi imena dvojice ličkih velikana, dr. Ante Starčevića i Nikole Tesle.


-U Gospiću imamo Veleučilište, trg, spomenik i Memorijalni centar Nikole Tesle. Kao županija svi stojimo iza veličine dr. Ante Starčevića čiju smo 200. obljetnicu rođenja nedavno obilježili. Nedavno je na Gradskom vijeću od strane članova kluba HDZ-a potaknuta inicijativa da se glavni gradski trg preimenuje u Trg dr. Ante Starčevića. Za velikana Stjepana Radića pronaći će se način da bismo dostojno slavili i toga hrvatskog političara, zaključio je župan Ernest Petry. Vijećnici će osim toga usvojili izvješća o radu medicinskih ustanova za 2022. godinu, Zavoda za javno zdravstvo i hitnu medicinu, izvješće o radu poduzeća Lika-ceste i ostalih poduzeća i ustanova u vlasništvu Županije, kao i  izvješće o financijskom poslovanju Ličko-senjske županije za prošlu godinu. Doneseni su i  programi Javnih potreba vezani uz ustanove u sportu i  kulturi Ličko-senjske županije za 2023. godinu.


Foto: Marin Smolčić