Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Novi potres

Krenule potrage za preživjelima u jučerašnjim potresima, za sada preko 600 ozlijeđenih

Autor: Hina

21.02.2023. 08:31
Krenule potrage za preživjelima u jučerašnjim potresima, za sada preko 600 ozlijeđenih

Foto: ReutersNakon nova dva snažna potresa koja su pogodila Tursku i Siriju u ponedjeljak navečer i u kojima je poginulo najmanje troje ljudi, spasilačke službe ponovo tragaju za ljudima zarobljenim u ruševinama, javlja u utorak BBC.


Dva nova potresa magnitude 6,4 i 5,8 registrirana su u ponedjeljak navečer na jugoistoku Turke u blizini granice sa Sirijom, gdje su snažni potresi 6. veljače razorili dvije zemlje i odnijeli više od 41.000 života u Turskoj i 6000 u susjednoj Siriji.


Po lokalnim medijima, u novim potresima poginulo je najmanje 11 ljudi u Turskoj i Siriji.
Prvi udar magnitude 6,4 s epicentrom u Defneu, okrugu petnaestak minuta vožnje od Antakyje, dogodio se u 20.04 sati (18.04 sati po srednjoeuropskom) i snažno su ga osjetile novinarske ekipe u Antakyji i u Adani, dvjestotinjak kilometara sjevernije, priopćila je turska spasilačka agencija AFAD


Tri minute poslije dogodio se novi potres magnitude 5,8 u Samandagu, gradu na obali, južno od Antakyje, izvijestio je AFAD.


Tlo se zatreslo i u okolici Alepa, na sjeverozapadu Sirije.


Zgrade dodatno oslabljene novim podrhtavanjima tla su se urušile.


Troje poginulih su iz Antakye, Defnea i Samandaga, rekao je ministar unutarnjih poslova Sulejman Soylu. Ljude je upozorio da ne ulaze u potencijalni opasne zgrade i druge objekte.


Prema njegovim riječima, za sada je 213 ozlijeđenih.


Izvješća iz Anatkye govore o strahu i panici na ulicama i kolima hitne pomoći i spasiocima koji su pohitali prema najteže pogođenim dijelovima grada, dok su se zidovi teško oštećenih zgrada i kuća urušavali.


“Mislila sam da će mi se zemlja pod nogama otvoriti”, rekla je uplakana stanovnica grada Muna al-Omar dok je držala svog sedmogodišnjeg sina. Ona se nalazila u šatoru u parku u središtu grada kada su se dogodili novi potresi.


Ali Mazlum, 18-godišnjak, je u trenutku novih potresa tražio tijela članova obitelji nestalih u prethodnim potresima.


“Ne znaš što učiniti (…) samo smo zgrabili jedan drugoga i ispred nas su se počeli rušiti zidovi”, opisao je mladić sinoćnju večer.


Iz Sirije stižu informacije da je u jučeršnjim potresima ozlijeđeno oko 470 ljudi.


Potresi su se osjetili u Egiptu i Libanonu.